Gratinované brambory - pommes gratin
Ingredience
Baby špenát |
50 g |
Brambory |
500 g |
Muškátový květ |
3 špetka |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
70 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky brambor osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, muškátovým květem a v míse je promícháme se smetanou. Mladé baby špenátové listy omyjeme a necháme okapat.
- Do připravených menších formiček poskládáme na sebe plátky brambor, které proložíme špenátovými listy. Povrch posypeme nastrouhaným parmezánem a formičky dáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C dozlatova přibližně 30-35 minut.
- Upečené gratinované brambory z formiček opatrně vyjmeme (vyklopíme) a podáváme je samostatně jako předkrm nebo přílohu.