Gratinované brambory - pommes gratin

Ingredience


Baby špenát 50 g
Brambory 500 g
Muškátový květ 3 špetka
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 3 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 70 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky brambor osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, muškátovým květem a v míse je promícháme se smetanou. Mladé baby špenátové listy omyjeme a necháme okapat.
  2. Do připravených menších formiček poskládáme na sebe plátky brambor, které proložíme špenátovými listy. Povrch posypeme nastrouhaným parmezánem a formičky dáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C dozlatova přibližně 30-35 minut.
  3. Upečené gratinované brambory z formiček opatrně vyjmeme (vyklopíme) a podáváme je samostatně jako předkrm nebo přílohu.