Pestrý vepřový sulc s jalovcem
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
0.333333 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Jalovec |
4 ks |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
6 ks |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vepřové koleno |
1.45 kg |
Vepřové nožičky |
2 ks |
Voda pitná |
3 l |
Chléb konzumní |
600 g |
Paprika mletá pálivá |
4 špetka |
Paprika mletá sladká |
4 špetka |
Pepř černý mletý |
4 špetka |
Šalotka |
4 ks |
Sůl |
4 špetka |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vepřové zadní koleno a 2 vepřové nožičky důkladně očistíme a omyjeme. Koleno ostrým nožem podélně rozřízneme až ke kosti, aby se rychleji uvařilo. Maso dáme do většího hrnce, zalijeme 3 litry vody. Přidáme 2 bobkové listy, jednu celou očištěnou cibuli, 4 stroužky česneku, nové koření, jalovec, celý černý pepř a sůl. Vodu s masem přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí vaříme 2-2,5 hodiny.
- Mezitím si očistíme mrkev, celer a petržel. Omytou zeleninu v celku vložíme do vývaru přibližně po dvou hodinách vaření a vše ještě vaříme minimálně 30 minut. Zelenina by se neměla rozvařit. Když je maso úplně měkké, vyjmeme ho z vývaru spolu s kořenovou zeleninou. Vývar přecedíme do druhého hrnce a odebereme z vrchu tuk. Maso obereme od kostí. Žilky, šlachy a tučné části dáme pryč. Poté (kdo má rád) kůži a maso pokrájíme na proužky, které odložíme do mísy. Během té doby, jak bude vývar (sulc) chladnout, budeme odebírat z povrchu tuk. Zeleninu nakrájíme na kostičky. Připravíme si hlubší porcelánové misky. Do nich na dno rozdělíme polovinu pokrájeného masa a opatrně přilijeme naběračkou chladnoucí vývar tak, aby maso bylo ponořené. Po chvíli (asi 5-8 minutách) na vrstvy masa rozložíme kousky pokrájené zeleniny a zase ji přelijeme vývarem. Po dalších 5-7 minutách rozdělíme zbylé maso a zalijeme ho vývarem. Maso musí být celkem zakryté. Misky se sulcem dáme na chladné místo a necháme ho vychladnout nejlépe do druhého dne.
- Druhý den z povrchu sulcu odebereme lžicí ztuhlé sádlo. Sulc z misek vyklopíme na talíře. Očištěné šalotky pokrájíme na kroužky a těmi ozdobíme kopečky sulcu. Ochutíme je špetkami čerstvě pomletým pepřem, solí, červenou sladkou a pálivou paprikou. K sulcu podáváme čerstvý chléb.