Vanilkové velouté - pěnová smetanová omáčka

Ingredience


Hovězí vývar základní 5 dl
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Vanilkový lusk 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V rendlíku si rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a usmažíme hladkou světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladnější čistý vývar a za častého promíchání jíšku pomalu vaříme asi 10 minut. Přidáme rozříznutý vanilkový lusk, povaříme 4 minuty, lusk vyjmeme, vyjmeme nožem vnitřek lusku, který vrátíme do omáčky. Přilijeme smetanu a vaříme asi 5-7 minut, až nám omáčka začne houstnout. Odstavíme z plotny, přimícháme máslo, a když se rozpustí, elektrickým šlehačem vyšleháme omáčku do pěny.