Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem
Ingredience
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř citronový |
1 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Telecí kotlety |
800 g |
Chléb konzumní |
350 g |
Cibule |
100 g |
Citronová kůra |
2 polévková lžíce |
Mandle loupané |
30 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Máta |
1 polévková lžíce |
Meduňka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Pistácie |
30 g |
Sůl |
3 špetka |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pivo tmavé 13% 4,4% obj. |
1.5 dl |
Karotka |
400 g |
Voda pitná |
8 dl |
Brambory |
250 g |
Créme fraiche |
50 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
60 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
5 dl |
Meduňka |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vykostěnou telecí kotletu omyjeme, osušíme a špalíček masa osolíme a posypeme čerstvě pomletým citrónovým pepřem. V pánvi rozpálíme extra olivový olej a maso orestujeme z každé strany dozlatova. Poté maso odložíme do mísy.
- Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Bylinky: mátu s meduňkou omyjeme a drobně je pokrájíme. Na zbylý olivový olej přidáme máslo, nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přimícháme posekané mandle a pistácie. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a bylinky. Postupně přidáváme nastrouhaný chléb. Směs osolíme, ochutíme čerstvě pomletým pepřem. Směsí obalíme maso tak, že vrstvu asi 3-5 cm silnou důkladně k masu postupně přitlačíme. Maso dáme do pekáčku s 3 lžícemi olivového oleje a v předehřáté troubě na 80°C dopékáme. K masu přilijeme 1.5dl piva. Postupně snížíme teplotu na 60°C a pečeme doměkka.
- Stejně velikou mladou karotku očistíme a omyjeme. Z karotky vytvoříme stejné "válečky" tak, že jí odřežeme v určité výši kořínky. V rendlíku přivedeme k varu 1 litr vody a karotku povaříme přibližně 5 minut. Poté ji scedíme a necháme okapat.
- Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky, dáme je do hrnce s 5 dl vody, 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Poté je scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 žloutky, créme fraiche, sůl a vyšleháme jemnou kaši. Formičky o průměru asi 10 cm, které se dají otevřít, vyložíme karotkou, která bude kopírovat obvod. Doprostřed vložíme bramborovou kaši, posypeme ji parmezánem a dáme do předehřáté trouby na 160°C zapéct. Pečeme přibližně 15-20 minut.
- Na talíře opatrně položíme formičky s karotkou a kaší. Formičky uvolníme a váleček z karotky ozdobíme lístky meduňky. Přidáme pokrájené plátky kotlety s ořechovou krustou, pokapeme výpekem a servírujeme.