Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem

Ingredience


Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř citronový 1 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Telecí kotlety 800 g
Chléb konzumní 350 g
Cibule 100 g
Citronová kůra 2 polévková lžíce
Mandle loupané 30 g
Máslo čerstvé 150 g
Máta 1 polévková lžíce
Meduňka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Pistácie 30 g
Sůl 3 špetka
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pivo tmavé 13% 4,4% obj. 1.5 dl
Karotka 400 g
Voda pitná 8 dl
Brambory 250 g
Créme fraiche 50 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 60 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 5 dl
Meduňka 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vykostěnou telecí kotletu omyjeme, osušíme a špalíček masa osolíme a posypeme čerstvě pomletým citrónovým pepřem. V pánvi rozpálíme extra olivový olej a maso orestujeme z každé strany dozlatova. Poté maso odložíme do mísy.
  2. Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Bylinky: mátu s meduňkou omyjeme a drobně je pokrájíme. Na zbylý olivový olej přidáme máslo, nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přimícháme posekané mandle a pistácie. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a bylinky. Postupně přidáváme nastrouhaný chléb. Směs osolíme, ochutíme čerstvě pomletým pepřem. Směsí obalíme maso tak, že vrstvu asi 3-5 cm silnou důkladně k masu postupně přitlačíme. Maso dáme do pekáčku s 3 lžícemi olivového oleje a v předehřáté troubě na 80°C dopékáme. K masu přilijeme 1.5dl piva. Postupně snížíme teplotu na 60°C a pečeme doměkka.
  3. Stejně velikou mladou karotku očistíme a omyjeme. Z karotky vytvoříme stejné "válečky" tak, že jí odřežeme v určité výši kořínky. V rendlíku přivedeme k varu 1 litr vody a karotku povaříme přibližně 5 minut. Poté ji scedíme a necháme okapat.
  4. Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky, dáme je do hrnce s 5 dl vody, 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Poté je scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 žloutky, créme fraiche, sůl a vyšleháme jemnou kaši. Formičky o průměru asi 10 cm, které se dají otevřít, vyložíme karotkou, která bude kopírovat obvod. Doprostřed vložíme bramborovou kaši, posypeme ji parmezánem a dáme do předehřáté trouby na 160°C zapéct. Pečeme přibližně 15-20 minut.
  5. Na talíře opatrně položíme formičky s karotkou a kaší. Formičky uvolníme a váleček z karotky ozdobíme lístky meduňky. Přidáme pokrájené plátky kotlety s ořechovou krustou, pokapeme výpekem a servírujeme.