Dezert s piškoty a ovocem
Ingredience
Cukr moučkový |
80 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
40 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vanilkový lusk |
0.5 ks |
Jahody zahradní |
100 g |
Koňak |
4 cl |
Maliny |
100 g |
Marmeláda malinová |
3 polévková lžíce |
Marmeláda rybízová |
1 polévková lžíce |
Ostružiny |
100 g |
Piškoty cukrářské |
250 g |
Rybíz černý |
100 g |
Sherry brandy |
200 ml |
Sirup Monin - grenadina |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve si připravíme vanilkový krém z mléka [54706]:
- Do misku vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru. Vymícháme dohladka krém.
- Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru. Přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem a luskem zahříváme a necháme přejít varem.
- Potom odstavíme ze sporáku a vyndáme vanilkový lusk. Vyškrábeme z něho dřeň a vložíme zpátky do mléka.
- Znovu uvedeme mléko k varu a vešleháme krém z Maizeny, žloutků a cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém. Povrch zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit a pak prolisujeme přes síto. Smetanu ušleháme dotuha a přimícháme ji ke krému.
- Piškoty vyložíme dno větší formy.
- V misce smícháme malinovou a černorybízovou marmeládu a přidáme grenadinový sirup. Omyjeme jahody, maliny, ostružiny a rybíz. Větší jahody pokrájíme na poloviny, ostatní ovoce necháme vcelku. Zakapeme ovoce koňakem.
- Vrstvu piškotů pokapeme 100 ml sherry a pomažeme polovinou z marmeládové směsi. Natřeme polovinou vanilkového krému a naskládáme na něj polovinu ovoce. Pokládáme na ovoce zbytek piškotů, pokapeme zbytkem koňaku a vložíme zbytek marmeládové směsi. Na ni naneseme zbytek vanilkového krému a pak zbytek ovoce. Vložíme odležet na 4 hodiny do chladničky.
- Před podáváním ušleháme dotuha smetanu a cukrářským sáčkem moučník bohatě ozdobíme.