Dezert s piškoty a ovocem

Ingredience


Cukr moučkový 80 g
Maizena - kukuřičný škrob 40 g
Mléko polotučné 500 ml
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vanilkový lusk 0.5 ks
Jahody zahradní 100 g
Koňak 4 cl
Maliny 100 g
Marmeláda malinová 3 polévková lžíce
Marmeláda rybízová 1 polévková lžíce
Ostružiny 100 g
Piškoty cukrářské 250 g
Rybíz černý 100 g
Sherry brandy 200 ml
Sirup Monin - grenadina 3 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme vanilkový krém z mléka [54706]:
  2. Do misku vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru. Vymícháme dohladka krém.
  3. Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru. Přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem a luskem zahříváme a necháme přejít varem.
  4. Potom odstavíme ze sporáku a vyndáme vanilkový lusk. Vyškrábeme z něho dřeň a vložíme zpátky do mléka.
  5. Znovu uvedeme mléko k varu a vešleháme krém z Maizeny, žloutků a cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém. Povrch zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit a pak prolisujeme přes síto. Smetanu ušleháme dotuha a přimícháme ji ke krému.
  6. Piškoty vyložíme dno větší formy.
  7. V misce smícháme malinovou a černorybízovou marmeládu a přidáme grenadinový sirup. Omyjeme jahody, maliny, ostružiny a rybíz. Větší jahody pokrájíme na poloviny, ostatní ovoce necháme vcelku. Zakapeme ovoce koňakem.
  8. Vrstvu piškotů pokapeme 100 ml sherry a pomažeme polovinou z marmeládové směsi. Natřeme polovinou vanilkového krému a naskládáme na něj polovinu ovoce. Pokládáme na ovoce zbytek piškotů, pokapeme zbytkem koňaku a vložíme zbytek marmeládové směsi. Na ni naneseme zbytek vanilkového krému a pak zbytek ovoce. Vložíme odležet na 4 hodiny do chladničky.
  9. Před podáváním ušleháme dotuha smetanu a cukrářským sáčkem moučník bohatě ozdobíme.