Čokoládová zmrzlina s příchutí vanilky

Ingredience


Cukr krupice 145 g
Kakao - prášek 3 kávová lžička
Mléko plnotučné 250 ml
Smetana 12% (konzumní) 625 ml
Vaječný žloutek slepičí 9 ks
Vanilkový lusk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme mléko, smetanu a přihodíme vanilkový lusk. Přivedeme k varu, ale po 1 minutě hned odstavíme. Necháme asi 20 minut stát, aby se rozložila chuť vanilky.
  2. V misce vyšleháme žloutky s cukrem, tak aby nám vznikla hladká hmota. Za stálého šlehání ji vlijeme do směsi z mléka. Šleháme dohladka. Směs na zmrzlinu přelijeme do jiného hrnce, dáme na plotnu a přivedeme k varu. Přepneme na střední teplotu a mícháme asi 10 minut.
  3. Do menší mísy nasypeme kakaový prášek a promícháme s horkou zmrzlinou. Poté vyklopíme do hrnce se zmrzlinovou směsí a šleháme dohladka. Zmrzlinu přecedíme do jiné nádoby a uložíme do mrazničky.
  4. Mezi mražením můžeme zmrzlinu ještě mixovat ručnim mixérem, aby byla vláčná.