Čokoládová zmrzlina s příchutí vanilky
Ingredience
Cukr krupice |
145 g |
Kakao - prášek |
3 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
250 ml |
Smetana 12% (konzumní) |
625 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
9 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce nalijeme mléko, smetanu a přihodíme vanilkový lusk. Přivedeme k varu, ale po 1 minutě hned odstavíme. Necháme asi 20 minut stát, aby se rozložila chuť vanilky.
- V misce vyšleháme žloutky s cukrem, tak aby nám vznikla hladká hmota. Za stálého šlehání ji vlijeme do směsi z mléka. Šleháme dohladka. Směs na zmrzlinu přelijeme do jiného hrnce, dáme na plotnu a přivedeme k varu. Přepneme na střední teplotu a mícháme asi 10 minut.
- Do menší mísy nasypeme kakaový prášek a promícháme s horkou zmrzlinou. Poté vyklopíme do hrnce se zmrzlinovou směsí a šleháme dohladka. Zmrzlinu přecedíme do jiné nádoby a uložíme do mrazničky.
- Mezi mražením můžeme zmrzlinu ještě mixovat ručnim mixérem, aby byla vláčná.