Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí
Ingredience
Mouka polohrubá |
3 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
0.5 dl |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Telecí kližka |
800 g |
Celer bulvový |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
100 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel kořen |
80 g |
Protlak rajčatový |
125 g |
Rajčata |
4 ks |
Tymián čerstvý |
5 polévková lžíce |
Víno červené |
0.5 l |
Vývar telecí |
0.5 l |
Česnek |
2 stroužek |
Citronová kůra |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 135 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ossobuco - 4 plátky masa (kližky) z telecího (případně mladého hovězího) kolena odřezané napříč i s morkovou kostí omyjeme. Porce masa po celém obvodu nakrájíme, osolíme, opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Maso obalíme v polohrubé mouce. Očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájíme na nudličky. Česnek i cibulí očistíme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé snítky tymiánu omyjeme a vodu setřepeme.
- V hrnci rozpálíme olivový olej a porce masa osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme a dáme do vyššího pekáče. Do výpeku přidáme máslo, cibuli s česnekem a zpěníme dorůžova. Přimícháme pepř, červené víno, telecí fond (nebo bujón) a tymián. Za občasného promíchání vaříme do doby, až se vývar zredukuje na polovinu. Přidáme omytá, pokrájená rajčata, rajčatový protlak, kořenovou zeleninu a tento základ vložíme do pekáče k masu. Pekáč zakryjeme a maso pečeme při 150 -200°C přibližně 1.5 -2 hodiny. Občas maso polijeme výpekem.
- Upečené maso vyjmeme a obereme od morkové kosti. Maso natrháme na menší kousky, v míse je promícháme s výpekem a rozdělíme do kulatých formiček, které vložíme na plech do trouby.
- Připravíme gremolatu: omyjeme několik snítek petrželové natě, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Petrželku v misce dobře smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a prolisovanými 2 stroužky česneku. Gremolatu rozdělíme na misky s ossobuco a v troubě při 220°C maso prohřejeme 5-7 minut a podáváme tak, že maso z misek vyklopíme na talíře, morkovou kost (s morkem) naaranžujeme na ossobuco a servírujeme.