Celerovo-smetanová kaše s tymiánem
Ingredience
Celer bulvový |
400 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Olej z vlašských ořechů |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
3 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
4.5 dl |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
1 dl |
Vývar zeleninový |
1 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný a omytý celer pokrájíme na nudličky. V hlubší pánvi si rozpáleném másle (50 g) s olejem celer orestujeme dozlatova spolu s drobnými lístky tymiánu, dáme pozor, aby se nám nezačal celer připalovat, restujeme asi 2 minuty. Poté přilijeme 1 dl zeleninového vývaru a pod poklicí celer dusíme 5–7 minut. Pak přilijeme 1 dl bílého vína a vaříme do doby, až se nám víno odpaří.
- Přilijeme 2,5–3 dl smetany a celer pomalu dovaříme (asi 5 minut) doměkka. Jakmile je celer měkký, směs vyklopíme do mísy a tyčovým mixérem ji rozmixujeme dohladka. Přidáme ještě 20 g másla, 1 dl smetany a elektrickým šlehačem vyšleháme na kaši (pyré), kterou dochutíme solí (0,5–1 lžička) a citrónovým pepřem. Kaši podáváme hned teplou jako přílohu.