Telecí kýta se slezinkou s bylinkovou krustou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnekové máslo 1 polévková lžíce
Kerblík 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pórek 1 ks
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Saturejka 1 polévková lžíce
Sherry brandy 5 cl
Sůl 0.5 kávová lžička
Telecí kýta 400 g
Telecí slezina 1 ks
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Voda pitná 1 l
Vývar zeleninový 5 dl
Česnek 1 stroužek
Chléb pšeničný (bílý) 60 g
Hořčice Dijonská 1.5 polévková lžíce
Kerblík 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Šalotka 2 ks
Saturejka 1 polévková lžíce
Sůl 3 špetka
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 70 g
Olej chilli 0.5 kávová lžička
Olej olivový extra panenský 1 polévková lžíce
Rajčata 8 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí kýtu omyjeme, osušíme, potřeme rozpuštěným česnekovým máslem, maso z každé strany osolíme a opepříme. Poté ho zabalíme do potravinářské fólie, kterou propíchneme vidličkou na 2 místech. Telecí slezinku 2x spaříme horkou vodou. Oškrabeme vrchní část, znovu opláchneme. Bylinky (tymián, kerblík, rozmarýn a saturejku) omyjeme pod tekoucí vodou, rozdělíme na poloviny, jednu část bylinek svážeme, druhou odložíme. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar se Sherry brandy. Vložíme do něj zabalené maso, svázané bylinky, slezinku, očištěný pórek, bobkový list a celý pepř. Maso pomalu vaříme při mírnější teplotě přibližně hodinu. Slezinu vaříme jen 30 - 35 minut, vyjmeme ji vývaru tudíž mnohem dříve.
  2. Zatímco vaříme maso se slezinou, připravíme bylinkovou krustu: čerstvé snítky bylinek drobně pokrájíme a dáme do misky. Šalotky očistíme, drobně pokrájíme. Bílý čerstvý chléb nastrouháme nebo prsty rozmělníme, v pánvi rozpustíme máslo, přidáme šalotku, zpěníme ji. Přimícháme bylinky, prolisovaný česnek, když šalotka začne zlátnout, přimícháme nastrouhaný chleba, pepř a podle chuti sůl. Ještě nadrobno pokrájíme petrželovou nať, přidáme ji do pánve, ale už nesmažíme. Směs promícháme, jakmile vyjmeme uvařenou slezinku, celou ji potřeme Dijonskou hořčicí, položíme na talíř a navrstvíme po celém povrchu bylinkovou krustu. Prsty ji do slezinky vtlačíme a upravíme povrch.
  3. Uvařené maso vyjmeme z vývaru, rozbalíme, v pánvi na rozpáleném olivovém oleji s máslem špalíček masa orestujeme do zlatova. Každou stranu restujeme přibližně 2 minuty. Maso vyjmeme z omastku, dáme na stojánek a necháme ho 5 - 10 minut odpočinout. Do omastku přidáme chilli olej, na něm orestujeme cherry rajčátka (červená i žlutá). Telecí maso nakrájíme na plátky, které ozdobně poklademe na mísu, přidáme k němu slezinku s krustou, ozdobíme cherry rajčátky a servírujeme.