Salát z červené řepy na slavnostní stůl
Ingredience
Červená řepa |
500 g |
Švestky |
300 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
3 l |
Hořčice |
1 polévková lžíce |
Kaviár |
60 g |
Olej slunečnicový |
0.25 l |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomerančová šťáva |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Důkladně očištěnou červenou řepu omyjeme, vložíme do hrnce se dvěma litry studené vody, povaříme 40 minut do měkka. Řepu scedíme, necháme vychladnout, nakrájíme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do misky. Vejce vložíme do 5 dl vroucí vody v kastrůlku, povaříme 8 - 10 minut natvrdo, poté je scedíme, necháme vychladnout, nakrájíme na tenké proužky. Sušené švestky namočíme do vody, také scedíme, vypeckujeme, necháme okapat, překrojíme na poloviny, vložíme spolu s červenou řepou a švestkami do misky.
- Syrové žloutky dáme do vhodné nádoby, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, pomerančovou šťávu. Rozšleháme na hladkou hmotu, do které pomalu, za stálého šlehaní přiléváme olej, vyšleháme hustou majonézu, přilijeme smetanu a zamícháme. Nakonec do majonézy vmícháme kaviár. Hotovou zálivkou přelijeme připravený salát, ještě jednou promícháme.
- Salát podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře, každou porci ozdobíme nakrájenými vejci.