Salát z červené řepy na slavnostní stůl

Ingredience


Červená řepa 500 g
Švestky 300 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 3 l
Hořčice 1 polévková lžíce
Kaviár 60 g
Olej slunečnicový 0.25 l
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomerančová šťáva 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Důkladně očištěnou červenou řepu omyjeme, vložíme do hrnce se dvěma litry studené vody, povaříme 40 minut do měkka. Řepu scedíme, necháme vychladnout, nakrájíme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do misky. Vejce vložíme do 5 dl vroucí vody v kastrůlku, povaříme 8 - 10 minut natvrdo, poté je scedíme, necháme vychladnout, nakrájíme na tenké proužky. Sušené švestky namočíme do vody, také scedíme, vypeckujeme, necháme okapat, překrojíme na poloviny, vložíme spolu s červenou řepou a švestkami do misky.
  2. Syrové žloutky dáme do vhodné nádoby, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, pomerančovou šťávu. Rozšleháme na hladkou hmotu, do které pomalu, za stálého šlehaní přiléváme olej, vyšleháme hustou majonézu, přilijeme smetanu a zamícháme. Nakonec do majonézy vmícháme kaviár. Hotovou zálivkou přelijeme připravený salát, ještě jednou promícháme.
  3. Salát podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře, každou porci ozdobíme nakrájenými vejci.