Telecí pupek se špenátovým fášem

Ingredience


Bránice 1 ks
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Telecí pupek (bok) 400 g
Chléb pšeničný (bílý) 2 krajíc
Kuřecí prsa 150 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Pepř černý mletý 3 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 3 dl
Špenát listový čerstvý 150 g
Sůl 3 špetka
Šunka krůtí 80 g
Vejce slepičí 2 ks
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Česnek 4 stroužek
Máslo čerstvé 80 g
Rajčata sušená sterilovaná 100 g
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Šalotka 1 ks
Víno červené 1 dl
Vývar telecí 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí omytý a osušený pupek (bez blan) rozkrájíme podélně v polovině tak, že utvoříme velký plát. Maso potřeme olejem, osolíme a posypeme bílým pepřem.
  2. Omyté čerstvé špenátové listy dáme do mixéru. Přidáme k němu nadrobno pokrájené kuřecí prsa, krůtí šunku, rozdrobený bílý chleba, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a 3 dl smetany. Vše rozmixujeme na hustou kaši - fáš. Na pečícím plechu potřeném olejem rozprostřeme vepřovou síťku - bránici. Na ni rozetřeme 1/2 fáše, na fáš opatrně položíme plát pupku, který potřeme 2/2 fáše. Maso opatrně stočíme do tvaru rolády a síťku důkladně utáhneme do požadovaného tvaru. Plech s masem vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme 30-40 minut.
  3. Připravíme si šťávu na polití. Sušená rajčata a očištěný česnek pokrájíme nadrobno. Šalotku pokrájíme na kostičky. Rozmarýn omyjeme a drobné lístky otrháme. V pánvi zpěníme na másle šalotku s česnekem, přidáme rajčata, rozmarýn a smažíme společně asi 1-2 minuty. Přilijeme 1 dl červeného vína, 1 dl telecího fondu a směs za stálého míchání vaříme asi 3-5 minut. Přimícháme máslo a pánev s rajčatovou šťávou odtavíme z plotny.
  4. Upečené maso nakrájíme na plátky, dáme je na talíře, polijeme je šťávou ze sušených rajčat a servírujeme.