Telecí pupek se špenátovým fášem
Ingredience
Bránice |
1 ks |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Telecí pupek (bok) |
400 g |
Chléb pšeničný (bílý) |
2 krajíc |
Kuřecí prsa |
150 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 dl |
Špenát listový čerstvý |
150 g |
Sůl |
3 špetka |
Šunka krůtí |
80 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Česnek |
4 stroužek |
Máslo čerstvé |
80 g |
Rajčata sušená sterilovaná |
100 g |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
1 ks |
Víno červené |
1 dl |
Vývar telecí |
1 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 47 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Telecí omytý a osušený pupek (bez blan) rozkrájíme podélně v polovině tak, že utvoříme velký plát. Maso potřeme olejem, osolíme a posypeme bílým pepřem.
- Omyté čerstvé špenátové listy dáme do mixéru. Přidáme k němu nadrobno pokrájené kuřecí prsa, krůtí šunku, rozdrobený bílý chleba, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a 3 dl smetany. Vše rozmixujeme na hustou kaši - fáš. Na pečícím plechu potřeném olejem rozprostřeme vepřovou síťku - bránici. Na ni rozetřeme 1/2 fáše, na fáš opatrně položíme plát pupku, který potřeme 2/2 fáše. Maso opatrně stočíme do tvaru rolády a síťku důkladně utáhneme do požadovaného tvaru. Plech s masem vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme 30-40 minut.
- Připravíme si šťávu na polití. Sušená rajčata a očištěný česnek pokrájíme nadrobno. Šalotku pokrájíme na kostičky. Rozmarýn omyjeme a drobné lístky otrháme. V pánvi zpěníme na másle šalotku s česnekem, přidáme rajčata, rozmarýn a smažíme společně asi 1-2 minuty. Přilijeme 1 dl červeného vína, 1 dl telecího fondu a směs za stálého míchání vaříme asi 3-5 minut. Přimícháme máslo a pánev s rajčatovou šťávou odtavíme z plotny.
- Upečené maso nakrájíme na plátky, dáme je na talíře, polijeme je šťávou ze sušených rajčat a servírujeme.