Rizoto s jablky a vínem

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 60 g
Citronová šťáva 50 ml
Jablka 140 g
Máslo čerstvé 90 g
Olej olivový 30 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 400 g
Smetana 33% (šlehačka) 30 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 60 g
Víno bílé 90 ml
Voda pitná 1 l
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme.
  2. Jablka povaříme 1 minutu ve vroucí vodě, poté vyjmeme a pokapeme vínem a citronovou šťávou. Olej s máslem rozpálíme a 2 minuty na něm smažíme cibuli a česnek, poté přidáme rýži a smažíme další 2 minuty. Vmícháme jablka a zalijeme 125 ml vývaru, postup opakujeme vždy po vstřebání veškerého vývaru. Do uvařené rýže vmícháme smetanu a sýr. Odstavíme z plotny a necháme 5 minut odležet. Dochutíme solí a pepřem.