Rizoto s jablky a vínem
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
60 g |
Citronová šťáva |
50 ml |
Jablka |
140 g |
Máslo čerstvé |
90 g |
Olej olivový |
30 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
400 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
30 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
60 g |
Víno bílé |
90 ml |
Voda pitná |
1 l |
Vývar zeleninový |
1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme.
- Jablka povaříme 1 minutu ve vroucí vodě, poté vyjmeme a pokapeme vínem a citronovou šťávou. Olej s máslem rozpálíme a 2 minuty na něm smažíme cibuli a česnek, poté přidáme rýži a smažíme další 2 minuty. Vmícháme jablka a zalijeme 125 ml vývaru, postup opakujeme vždy po vstřebání veškerého vývaru. Do uvařené rýže vmícháme smetanu a sýr. Odstavíme z plotny a necháme 5 minut odležet. Dochutíme solí a pepřem.