Telecí brzlík na černém pivu

Ingredience


Sůl 1 kávová lžička
Telecí brzlík 320 g
Voda pitná 1.2 l
Cibule 1 ks
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 20 g
Pepř černý mletý 3 špetka
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. 1.5 dl
Šalvěj čerstvá 1.5 polévková lžíce
Sůl 3 špetka
Víno madeira 2 cl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí brzlík odblaníme, omyjeme, povaříme 5 minut v osolené vodě (0,7 dl + 1 lžička soli). Jakmile brzlík zbělá, vložíme ho ihned do studené vody (0,5 dl). Z vychladlého brzlíku odstraníme případné chrupavčité části.
  2. Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostičky, snítku šalvěje omyjeme a lístky otrháme a polovinu posekáme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm osmažíme dorůžova cibuli, přidáme šalvěj, cukr a za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat. Přilijeme černé pivo, 2 cl Madeiry, povaříme asi 5 minut. Poté přidáme telecí fond, do omáčky vložíme brzlík a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut. Brzlík vyjmeme, omáčku přecedíme a dochutíme solí i pepřem.
  3. Brzlík nakrájíme na tenké úhledné plátky, poklademe je na talíře, polijeme omáčkou, ozdobíme lístky šalvěje a servírujeme.