Telecí brzlík na černém pivu
Ingredience
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí brzlík |
320 g |
Voda pitná |
1.2 l |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
20 g |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
1.5 dl |
Šalvěj čerstvá |
1.5 polévková lžíce |
Sůl |
3 špetka |
Víno madeira |
2 cl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Telecí brzlík odblaníme, omyjeme, povaříme 5 minut v osolené vodě (0,7 dl + 1 lžička soli). Jakmile brzlík zbělá, vložíme ho ihned do studené vody (0,5 dl). Z vychladlého brzlíku odstraníme případné chrupavčité části.
- Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostičky, snítku šalvěje omyjeme a lístky otrháme a polovinu posekáme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm osmažíme dorůžova cibuli, přidáme šalvěj, cukr a za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat. Přilijeme černé pivo, 2 cl Madeiry, povaříme asi 5 minut. Poté přidáme telecí fond, do omáčky vložíme brzlík a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut. Brzlík vyjmeme, omáčku přecedíme a dochutíme solí i pepřem.
- Brzlík nakrájíme na tenké úhledné plátky, poklademe je na talíře, polijeme omáčkou, ozdobíme lístky šalvěje a servírujeme.