Koláč s borůvkami zalévanými těstem

Ingredience


Borůvky 500 g
Cukr moučkový 70 g
Hrách zelený sušený 300 g
Maizena - kukuřičný škrob 20 g
Máslo čerstvé 110 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si misku, do které vložíme mouku, 50 g cukru, jedno vejce a na kousky pokrájených 100 g másla. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na půl hodiny chladit.
  2. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  3. Vymažeme máslem kulatou formu o průměru 26 centimetrů. Vyválíme z těsta kulatý plát, který rozložíme do formy, okraje ponecháme asi ve výšce 4 centimetrů.
  4. Na těsto položíme pečicí papír, zatížíme ho sušeným hrachem. Vložíme do trouby a 25 minut pečeme.
  5. Vyjmeme z trouby, odstraníme hrách a pečicí papír, koláč posypeme borůvkami.
  6. V misce smícháme zbylý cukr, vejce, smetanu a Maizenu, promícháme, vzniklou směs vlijeme na borůvky.
  7. Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C celkem 35 minut.