Telecí bok plněný telecími játry
Ingredience
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Telecí bok |
800 g |
Hříbky čerstvé |
150 g |
Játra telecí |
220 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
3 špetka |
Anglická slanina |
80 g |
Česnek |
20 stroužek |
Chléb pšeničný (bílý) |
2 krajíc |
Cibule |
300 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Koňak |
2 cl |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
3 dl |
Pepř bílý |
2 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.5 dl |
Sůl |
2 špetka |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 125 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Telecí bok omyjeme, osušíme a rozkrájíme na obdélníkový plát silný asi 1.5 cm. Maso osolíme a opepříme z každé strany.
- Omytá telecí játra osušíme a v pánvi na rozpáleném másle je zprudka orestujeme. Poté je osolíme a posypeme černým pepřem.
- Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
- Připravíme fáš: do mísy dáme rozdrobený bílý chleba, který zalijeme smetanou. Přidáme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, sůl, pepř, vejce, koňak a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Plát masa potřeme rozmixovanou směsí - fášem. Ten pokryjeme hříbky, doprostřed položíme restovaná játra i s výpekem a plát bůčku zavineme do rolády. Převážeme pevně provázkem tak, aby i kraje byly dobře uzavřené. Vytvarujeme úhledný váleček, který posypeme hrubou solí, kmínem a maso položíme do pekáčku.
- Očištěné cibule nakrájíme na čtvrtky, očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na větší kousky. Ze dvou paliček česneku očistíme česnek tak, že jednotlivým stroužkům necháme slupku. Omyjeme tymián a petrželovou nať, snítky svážeme nití. Zeleninu s bylinkami rozložíme k masu, přilijeme 3 dl olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby na 150°C. Pečeme dozlatova asi 1.5 -2 hodiny, maso během pečení poléváme bílým vínem.
- Z upečeného masa odstraníme provázek, pokrájíme na plátky, které dáme na talíře. Ozdobíme pečenou cibulí, česnekem i mrkví a servírujeme.