Telecí bok plněný telecími játry

Ingredience


Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Telecí bok 800 g
Hříbky čerstvé 150 g
Játra telecí 220 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 3 špetka
Anglická slanina 80 g
Česnek 20 stroužek
Chléb pšeničný (bílý) 2 krajíc
Cibule 300 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Koňak 2 cl
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 3 dl
Pepř bílý 2 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 0.5 dl
Sůl 2 špetka
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Víno bílé 1.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí bok omyjeme, osušíme a rozkrájíme na obdélníkový plát silný asi 1.5 cm. Maso osolíme a opepříme z každé strany.
  2. Omytá telecí játra osušíme a v pánvi na rozpáleném másle je zprudka orestujeme. Poté je osolíme a posypeme černým pepřem.
  3. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  4. Připravíme fáš: do mísy dáme rozdrobený bílý chleba, který zalijeme smetanou. Přidáme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, sůl, pepř, vejce, koňak a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Plát masa potřeme rozmixovanou směsí - fášem. Ten pokryjeme hříbky, doprostřed položíme restovaná játra i s výpekem a plát bůčku zavineme do rolády. Převážeme pevně provázkem tak, aby i kraje byly dobře uzavřené. Vytvarujeme úhledný váleček, který posypeme hrubou solí, kmínem a maso položíme do pekáčku.
  5. Očištěné cibule nakrájíme na čtvrtky, očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na větší kousky. Ze dvou paliček česneku očistíme česnek tak, že jednotlivým stroužkům necháme slupku. Omyjeme tymián a petrželovou nať, snítky svážeme nití. Zeleninu s bylinkami rozložíme k masu, přilijeme 3 dl olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby na 150°C. Pečeme dozlatova asi 1.5 -2 hodiny, maso během pečení poléváme bílým vínem.
  6. Z upečeného masa odstraníme provázek, pokrájíme na plátky, které dáme na talíře. Ozdobíme pečenou cibulí, česnekem i mrkví a servírujeme.