Zapékané vejce s bešamelovou omáčkou
Ingredience
Paprika zelená |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
8 ks |
Bobkový list |
5 g |
Cibule |
1 ks |
Hřebíček |
1 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř bílý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Parmezán |
50 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 58 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do vroucí vody v kastrůlku vyklepneme celá vejce a povaříme je 3 minuty. Děravou naběračkou vejce vybereme, necháme okapat. Pekáček vymažeme máslem, naskládáme do něj krajíce veky, na každý krajíc veky položíme jedno vejce. Skládáme těsně vedle sebe. Vejce posypeme solí, pepřem a přelijeme bešamelovou omáčkou.
- Příprava bešamelové omáčky: Máslo rozehřejeme, přidáme mouku a opražíme světlou jíšku. Poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu.
- Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem a přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
- Omáčku můžeme ještě dochutit: pro zjemnění přilijeme smetanu a na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Do mírně vychladlé omáčky vmícháme žloutky.
- Na povrch omáčky naskládáme na tenká kolečka pokrájenou papriku. Naplněný pekáček vložíme do horké trouby, pečeme 30 - 40 minut.
- Krájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé talíře a podáváme.