Zapékané vejce s bešamelovou omáčkou

Ingredience


Paprika zelená 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 8 ks
Bobkový list 5 g
Cibule 1 ks
Hřebíček 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 1 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 650 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř bílý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Sýr Parmezán 50 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vroucí vody v kastrůlku vyklepneme celá vejce a povaříme je 3 minuty. Děravou naběračkou vejce vybereme, necháme okapat. Pekáček vymažeme máslem, naskládáme do něj krajíce veky, na každý krajíc veky položíme jedno vejce. Skládáme těsně vedle sebe. Vejce posypeme solí, pepřem a přelijeme bešamelovou omáčkou.
  2. Příprava bešamelové omáčky: Máslo rozehřejeme, přidáme mouku a opražíme světlou jíšku. Poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu.
  3. Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem a přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
  4. Omáčku můžeme ještě dochutit: pro zjemnění přilijeme smetanu a na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Do mírně vychladlé omáčky vmícháme žloutky.
  5. Na povrch omáčky naskládáme na tenká kolečka pokrájenou papriku. Naplněný pekáček vložíme do horké trouby, pečeme 30 - 40 minut.
  6. Krájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé talíře a podáváme.