Pařížské brambůrky

Ingredience


Brambory 1 kg
Česnek 6 stroužek
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej olivový 3 dl
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 2.5 l
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané větší brambory omyjeme. Pomocí melounovače (větší částí) z brambor vykrojíme malé kuličky, které dáme do misky s litrem studené vody. V hrnci přivedeme k varu 1,5 litru vody s 1,5 lžičkou soli. Bramborové kuličky opatrně vložíme do vroucí vody, vaříme je 3 minuty. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do jiného hrnce a osušíme v utěrce. Omyjeme petrželovou nať i pažitku, vodu setřepeme, bylinky drobně pokrájíme a odložíme do misky. Očistíme česnek.
  2. V pánvi (nejlépe litinové) rozpálíme olej s máslem na správnou teplotu, ve kterém bramborové kuličky osmažíme. Smažíme je do zlatova až do zlatohněda přibližně 10 - 15 minut. Pánvičkou často pohybujeme, abychom brambůrky protřepali, tak se rovnoměrně osmaží. Přibližně 3 minuty před koncem pečení přidáme stroužky česneku, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálily.
  3. Usmažené brambůrky vyjmeme sítem, hned je rozdělíme na talíře. Posypeme je bylinkami, solí, čerstvě pomletým pepřem a hned podáváme.