Pařížské brambůrky
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Česnek |
6 stroužek |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 dl |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2.5 l |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané větší brambory omyjeme. Pomocí melounovače (větší částí) z brambor vykrojíme malé kuličky, které dáme do misky s litrem studené vody. V hrnci přivedeme k varu 1,5 litru vody s 1,5 lžičkou soli. Bramborové kuličky opatrně vložíme do vroucí vody, vaříme je 3 minuty. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do jiného hrnce a osušíme v utěrce. Omyjeme petrželovou nať i pažitku, vodu setřepeme, bylinky drobně pokrájíme a odložíme do misky. Očistíme česnek.
- V pánvi (nejlépe litinové) rozpálíme olej s máslem na správnou teplotu, ve kterém bramborové kuličky osmažíme. Smažíme je do zlatova až do zlatohněda přibližně 10 - 15 minut. Pánvičkou často pohybujeme, abychom brambůrky protřepali, tak se rovnoměrně osmaží. Přibližně 3 minuty před koncem pečení přidáme stroužky česneku, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálily.
- Usmažené brambůrky vyjmeme sítem, hned je rozdělíme na talíře. Posypeme je bylinkami, solí, čerstvě pomletým pepřem a hned podáváme.