Paštika se zeleným a růžovým pepřem

Ingredience


Játra hovězí 200 g
Nakládaný zelený pepř 1 kávová lžička
Pepř růžový celý 0.5 kávová lžička
Slanina vepřová 120 g
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřový bok 100 g
Víno portské 5 cl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá hovězí játra a vepřový bůček dvakrát přemeleme na masovém strojku a důkladně směs vymícháme s vejcem, portským vínem, solí, nakládaným zeleným a růžovým pepřem. Pomocí elekrického šlehače směs pomalu vyšleháme, postupně přiléváme 2 dl smetany a šleháme do doby, až směs začne houstnout. (Musíme vše zpracovat rychle, aby se nám maso nezačalo ohřívat.)
  2. Formu na paštiku vyložíme dlouhými tenkými plátky slaniny (nejlépe domácí špek). Paštiku položíme do formy, uhladíme, zakryjeme plátky slaniny, formu uzavřeme a dáme do předehřáté trouby péct. Paštiku pečeme minimálně 105 minut při 80 °C.
  3. Po upečení paštiku necháme vychladit do druhého dne v chladničce. Vyklopíme ji na mísu, pokrájíme na plátky a servírujeme.