Paštika se zeleným a růžovým pepřem
Ingredience
Játra hovězí |
200 g |
Nakládaný zelený pepř |
1 kávová lžička |
Pepř růžový celý |
0.5 kávová lžička |
Slanina vepřová |
120 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřový bok |
100 g |
Víno portské |
5 cl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 105 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytá hovězí játra a vepřový bůček dvakrát přemeleme na masovém strojku a důkladně směs vymícháme s vejcem, portským vínem, solí, nakládaným zeleným a růžovým pepřem. Pomocí elekrického šlehače směs pomalu vyšleháme, postupně přiléváme 2 dl smetany a šleháme do doby, až směs začne houstnout. (Musíme vše zpracovat rychle, aby se nám maso nezačalo ohřívat.)
- Formu na paštiku vyložíme dlouhými tenkými plátky slaniny (nejlépe domácí špek). Paštiku položíme do formy, uhladíme, zakryjeme plátky slaniny, formu uzavřeme a dáme do předehřáté trouby péct. Paštiku pečeme minimálně 105 minut při 80 °C.
- Po upečení paštiku necháme vychladit do druhého dne v chladničce. Vyklopíme ji na mísu, pokrájíme na plátky a servírujeme.