Aspik s křepelčími vejci a uzeným jazykem

Ingredience


Hovězí uzený jazyk 400 g
Pečivo pšeničné běžné máslové 4 ks
Celer bulvový 100 g
Celer řapíkatý 50 g
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 1 kávová lžička
Mrkev kořen 100 g
Petržel - nať 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Vejce křepelčí 4 ks
Voda pitná 4 dl
Vývar z uzeného masa 1 l
Želatina 12 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), omyjeme řapíkatý celer a vše dáme do hrnce s 1 litrem vody. Přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu a zeleninu povaříme 15 minut. Poté ji vyjmeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Mezitím křepelčí vajíčka uvaříme ve 4 dl vody natvrdo. Vaříme je 5 minut. Poté je zchladíme pod studenou vodou a oloupeme.
  3. Uzený hovězí jazyk (uvařený) oloupeme a nakrájíme na nudličky. Do 4 formiček rozdělíme nudličky jazyka. Uzený studený vývar smícháme se želatinou, necháme ji dokonale rozpustit a nalijeme do formiček, aby maso aspik zakryl. Necháme ztuhnout, poté do středu posadíme křepelčí vajíčka, která zalijeme aspikem tak, že vajíčka zakryje. Znovu necháme ztuhnout. Nakonec do každé formičky dáme míchanou zeleninu, zalijeme aspikem a necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout.
  4. Aspik s křepelčími vejci podáváme vychlazený s čerstvým pečivem.