Aspik s křepelčími vejci a uzeným jazykem
Ingredience
Hovězí uzený jazyk |
400 g |
Pečivo pšeničné běžné máslové |
4 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Celer řapíkatý |
50 g |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
100 g |
Petržel - nať |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Vejce křepelčí |
4 ks |
Voda pitná |
4 dl |
Vývar z uzeného masa |
1 l |
Želatina |
12 plátek |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), omyjeme řapíkatý celer a vše dáme do hrnce s 1 litrem vody. Přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu a zeleninu povaříme 15 minut. Poté ji vyjmeme a nakrájíme na kostičky.
- Mezitím křepelčí vajíčka uvaříme ve 4 dl vody natvrdo. Vaříme je 5 minut. Poté je zchladíme pod studenou vodou a oloupeme.
- Uzený hovězí jazyk (uvařený) oloupeme a nakrájíme na nudličky. Do 4 formiček rozdělíme nudličky jazyka. Uzený studený vývar smícháme se želatinou, necháme ji dokonale rozpustit a nalijeme do formiček, aby maso aspik zakryl. Necháme ztuhnout, poté do středu posadíme křepelčí vajíčka, která zalijeme aspikem tak, že vajíčka zakryje. Znovu necháme ztuhnout. Nakonec do každé formičky dáme míchanou zeleninu, zalijeme aspikem a necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout.
- Aspik s křepelčími vejci podáváme vychlazený s čerstvým pečivem.