Drobenkový koláč se smetanou

Ingredience


Cukr moučkový 25 g
Droždí sušené 15 g
Máslo čerstvé 25 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 50 g
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 100 g
Máslo čerstvé 10 g
Mouka polohrubá 25 g
Skořice mletá 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme hladkou mouku, cukr, sůl, droždí, zalijeme teplým mlékem a promícháme. Přidáme máslo, vejce a vypracujeme těsto, které řádně prohněteme. Necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Těsto vložíme do formy a rozprostřeme. Vejce zašleháme do smetany, přidáme cukr, promícháme a neneseme na těsto.
  2. Na drobenku smícháme máslo s polohrubou moukou, vanilkovým cukrem a mletou skořicí, promneme lehce konečky prstů, až se začne směs drobit. Nasypeme na koláč, formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut.
  3. Koláč naporcujeme, necháme vychladnout a podáváme.