Drobenkový koláč se smetanou
Ingredience
Cukr moučkový |
25 g |
Droždí sušené |
15 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
50 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
100 g |
Máslo čerstvé |
10 g |
Mouka polohrubá |
25 g |
Skořice mletá |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mísy nasypeme hladkou mouku, cukr, sůl, droždí, zalijeme teplým mlékem a promícháme. Přidáme máslo, vejce a vypracujeme těsto, které řádně prohněteme. Necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Těsto vložíme do formy a rozprostřeme. Vejce zašleháme do smetany, přidáme cukr, promícháme a neneseme na těsto.
- Na drobenku smícháme máslo s polohrubou moukou, vanilkovým cukrem a mletou skořicí, promneme lehce konečky prstů, až se začne směs drobit. Nasypeme na koláč, formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut.
- Koláč naporcujeme, necháme vychladnout a podáváme.