Žampionová polévka se sušenou šunkou

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Kerblík 20 g
Masox 1 ks
Olej olivový 50 g
Pažitka 20 g
Pepř černý mletý 1 g
Prosciutto sušené 80 g
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Sůl 8 g
Voda pitná 1000 ml
Zakysaná smetana 80 g
Žampiony čerstvé 600 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme, pažitku s kerblíkem posekáme na jemno. V hrnci rozehřejeme polovinu oleje, přisypeme česnek, žampiony a osmahneme. Zalijeme vodou, přihodíme kostku Masoxu, zakryjeme pokličkou a vaříme zvolna 30 minut.
  2. Mezitím pokrájíme prosciuto na nudličky a v pánvi ho zrudka osmažíme na zbytku oleje. Přendáme na savý papír a necháme odsát tuk. Polévku v hrnci rozmixujeme, přilijeme smetanu, promícháme, provaříme a odstavíme. Podle chuti osolíme a opepříme.
  3. Do talířů nalijeme polévku, přidáme po jedné lžíci zakysané smetany, posypeme smažený prosciutem a bylinkami.