Žampionová polévka se sušenou šunkou
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Kerblík |
20 g |
Masox |
1 ks |
Olej olivový |
50 g |
Pažitka |
20 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Prosciutto sušené |
80 g |
Smetana 12% (konzumní) |
250 ml |
Sůl |
8 g |
Voda pitná |
1000 ml |
Zakysaná smetana |
80 g |
Žampiony čerstvé |
600 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme, pažitku s kerblíkem posekáme na jemno. V hrnci rozehřejeme polovinu oleje, přisypeme česnek, žampiony a osmahneme. Zalijeme vodou, přihodíme kostku Masoxu, zakryjeme pokličkou a vaříme zvolna 30 minut.
- Mezitím pokrájíme prosciuto na nudličky a v pánvi ho zrudka osmažíme na zbytku oleje. Přendáme na savý papír a necháme odsát tuk. Polévku v hrnci rozmixujeme, přilijeme smetanu, promícháme, provaříme a odstavíme. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Do talířů nalijeme polévku, přidáme po jedné lžíci zakysané smetany, posypeme smažený prosciutem a bylinkami.