Rebarborový koláč s mandlovou drobenkou

Ingredience


Cukr krupice 70 g
Cukr vanilka 20 g
Mandle 100 g
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hrubá 60 g
Voda pitná 1 dl
Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Marcipánová hmota surová 70 g
Máslo čerstvé 200 g
Med včelí 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Pomerančová šťáva 3 ml
Vejce slepičí 7 ks
Cukr krupice 100 g
Reveň (Rebarbora) 600 g
Vanilkový lusk 1 ks
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve připravíme mandlovou drobenku: mandle zalijeme horkou vodou, spaříme, oloupeme, pomeleme v mlýnku na ořechy, dáme do misky, přidáme změklé máslo, nakrájené na kousky, mouku, cukr, vanilkový cukr. Rukou vypracujeme hustou drolivou hmotu.
  2. Oloupanou rebarboru nakrájíme na 3 - 4 cm kousky, které vložíme do vroucí a oslazené vody, přidáme vanilku. Povaříme 5 - 8 minut do měkka, necháme vychladnout.
  3. Marcipán vložíme do misky, přidáme jedno vejce, rozšleháme na hladkou hmotu. Následovně přisypeme cukr, tekutý med a měkké máslo, které nakrájíme na kousky. Chvilku šleháme, za stálého míchání přidáváme vejce, vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a pomerančovou šťávu. Přestaneme šlehat, vařečkou vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem.
  4. Připravené těsto vložíme do pečicí koláčové formy, kterou vymažeme máslem. Povrch posypeme mandlovou drobenkou, umístíme do předehřáté trouby, při 180 stupňové teplotě pečeme 40 - 45 minut.
  5. Upečený koláč necháme ve formě vychladnout, nakrájíme na úhledné porce.