Rebarborový koláč s mandlovou drobenkou
Ingredience
Cukr krupice |
70 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Mandle |
100 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hrubá |
60 g |
Voda pitná |
1 dl |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Marcipánová hmota surová |
70 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Med včelí |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Pomerančová šťáva |
3 ml |
Vejce slepičí |
7 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Reveň (Rebarbora) |
600 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 53 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Nejdříve připravíme mandlovou drobenku: mandle zalijeme horkou vodou, spaříme, oloupeme, pomeleme v mlýnku na ořechy, dáme do misky, přidáme změklé máslo, nakrájené na kousky, mouku, cukr, vanilkový cukr. Rukou vypracujeme hustou drolivou hmotu.
- Oloupanou rebarboru nakrájíme na 3 - 4 cm kousky, které vložíme do vroucí a oslazené vody, přidáme vanilku. Povaříme 5 - 8 minut do měkka, necháme vychladnout.
- Marcipán vložíme do misky, přidáme jedno vejce, rozšleháme na hladkou hmotu. Následovně přisypeme cukr, tekutý med a měkké máslo, které nakrájíme na kousky. Chvilku šleháme, za stálého míchání přidáváme vejce, vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a pomerančovou šťávu. Přestaneme šlehat, vařečkou vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem.
- Připravené těsto vložíme do pečicí koláčové formy, kterou vymažeme máslem. Povrch posypeme mandlovou drobenkou, umístíme do předehřáté trouby, při 180 stupňové teplotě pečeme 40 - 45 minut.
- Upečený koláč necháme ve formě vychladnout, nakrájíme na úhledné porce.