Kakaovo-kávový višňový koláč

Ingredience


Káva turecká 30 g
Voda pitná 1 dl
Cukr krupice 40 g
Cukr vanilka 60 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hrubá 40 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Cukr krupice 40 g
Cukr moučkový 40 g
Kakao 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 70 g
Mouka polohrubá 200 g
Strouhanka 40 g
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Cukr vanilka 20 g
Mléko polotučné 5 dl
Pudinkový prášek - vanilkový 40 g
Rum 30 ml
Tvaroh měkký 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve připravíme kávu. Ve sklenici zalijeme vroucí vodou kávu, necháme vychladnout, potom scedíme. Zatím necháme stranou.
  2. Příprava drobenky: do vhodné nádoby vsypeme cukr, vanilkový cukr, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, vanilkový lusk rozřízneme po délce na půlku, vyškrábeme vanilku, přidáme k ostatním surovinám. Přisypeme mouku, žloutek, vše dobře rukou zpracujeme na drolivou hmotu - drobenku.
  3. Do studeného mléka v kastrůlku přisypeme cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink, necháme mírně vychladnout, vmícháme tvaroh, nakonec přidáme rum, vše dobře promícháme na hustý krém.
  4. Změklé máslo (30 g) vložíme do misky, přisypeme cukr a utřeme do pěny. Za stálého šlehání vešleháme žloutky. Z bílku a cukru vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do směsi, nakonec postupně přisypáváme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme kakao a scezenou vychladlou kávu. Vše zlehka promícháme. Kulatou pečicí formu vymažeme zbylým máslem, posypeme strouhankou, vlijeme připravené těsto. Vložíme do trouby, pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 15 - 20 minut. Předpečené těsto vytáhneme z trouby, narovnáme na něj připravený krém. Do krému naskládáme višně, povrch hustě posypeme drobenkou. Opět vložíme do trouby, při 180°C koláč dopékáme dalších 20 minut.
  5. Upečený koláč vytáhneme z trouby, ve formě necháme vychladnout a vyklopíme z formy. Poté krájíme na úhledné trojúhelníky.