Domácí bezlepková pizza
Ingredience
Cukr moučkový |
0.5 kávová lžička |
Mouka bezlepková |
250 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 dl |
Cukr krupice |
1 špetka |
Droždí |
12 g |
Voda pitná |
1 dl |
Mouka bezlepková |
20 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Oregano sušené |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
4 kávová lžička |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Olivy černé |
100 g |
Rajčata |
4 ks |
Šunka bezlepková |
100 g |
Sýr Eidam cihla 30% |
200 g |
Sýr Hermelín (Camember, Encián) |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy nasypeme 250 g bezlepkové mouky. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme k němu špetku cukru a přilijeme vlažnou vodu (1 dl). Necháme vzejít kvásek. Do mouky přidáme sůl a olej. 0,5 lžičky moučkového cukru a další vodu budeme po vykynutí kvásku přilévat postupně. Přilijeme 0,5-1 dl. Poté těsto vypracujeme tak, aby bylo polořidké, ale vláčné a hladké. Poté ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 15 minut kynout.
- Vykynuté těsto si přemístíme na pomoučený vál (asi 20 g) a znovu vypracujeme. Musí být vláčné, hladké a nesmí se lepit. Těsto si rozdělíme na 2 díly. Každý díl mírně rozválíme a v rukách ho lehce vytáhneme. Předtím si ale ještě vytřeme plechy olivovým olejem (každý plech po 2 lžicích). Těsto vytáhneme na požadovaný tvar a položíme na plech.
- Kozervovaná rajčata v misce rozmačkáme na kaši. Přidáme k nim olivový olej, sušené oregano, sůl, pepř a směs dobře promícháme. Bezlepkovou šunku a omytá čerstvá rajčata nakrájíme na plátky.
- Vtažené těsto položíme na vymazané pečící plechy, potřeme je rajčatovou směsí, na kterou poklademe plátky šunky, na plátky pokrájený Hermelín, plátky rajčat a nakládané olivy. Vše zasypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200C° přibližně 20-25 minut dozlatova. Oba plechy s pizzou můžeme péct najednou, ale jen v tom případě, že máme horkovzdušnou troubu. Jinak pečeme každý plech s pizzou zvlášť.
- Upečenou pizzu nakrájíme do tvaru trujúhelníků a podáváme.