Domácí bezlepková pizza

Ingredience


Cukr moučkový 0.5 kávová lžička
Mouka bezlepková 250 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1.5 dl
Cukr krupice 1 špetka
Droždí 12 g
Voda pitná 1 dl
Mouka bezlepková 20 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Oregano sušené 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 4 kávová lžička
Rajčata loupaná (konzervovaná) 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Olivy černé 100 g
Rajčata 4 ks
Šunka bezlepková 100 g
Sýr Eidam cihla 30% 200 g
Sýr Hermelín (Camember, Encián) 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme 250 g bezlepkové mouky. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme k němu špetku cukru a přilijeme vlažnou vodu (1 dl). Necháme vzejít kvásek. Do mouky přidáme sůl a olej. 0,5 lžičky moučkového cukru a další vodu budeme po vykynutí kvásku přilévat postupně. Přilijeme 0,5-1 dl. Poté těsto vypracujeme tak, aby bylo polořidké, ale vláčné a hladké. Poté ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 15 minut kynout.
  2. Vykynuté těsto si přemístíme na pomoučený vál (asi 20 g) a znovu vypracujeme. Musí být vláčné, hladké a nesmí se lepit. Těsto si rozdělíme na 2 díly. Každý díl mírně rozválíme a v rukách ho lehce vytáhneme. Předtím si ale ještě vytřeme plechy olivovým olejem (každý plech po 2 lžicích). Těsto vytáhneme na požadovaný tvar a položíme na plech.
  3. Kozervovaná rajčata v misce rozmačkáme na kaši. Přidáme k nim olivový olej, sušené oregano, sůl, pepř a směs dobře promícháme. Bezlepkovou šunku a omytá čerstvá rajčata nakrájíme na plátky.
  4. Vtažené těsto položíme na vymazané pečící plechy, potřeme je rajčatovou směsí, na kterou poklademe plátky šunky, na plátky pokrájený Hermelín, plátky rajčat a nakládané olivy. Vše zasypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200C° přibližně 20-25 minut dozlatova. Oba plechy s pizzou můžeme péct najednou, ale jen v tom případě, že máme horkovzdušnou troubu. Jinak pečeme každý plech s pizzou zvlášť.
  5. Upečenou pizzu nakrájíme do tvaru trujúhelníků a podáváme.