Dušená kapusta s petrželovou natí

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Kapusta hlávková 1 kg
Máslo čerstvé 50 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Slanina vepřová 150 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 2.5 l
Petržel - nať 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z kapusty odřízneme poškozené listy, rozkrojíme na půlku. Odstraníme košťál, kapustu ještě rozřízneme a čtvrtky a pokrájíme na hrubé proužky. Pod tekoucí vodou důkladně opereme a necháme okapat. Vložíme do vroucí vody, povaříme do poloměkka. Potom scedíme, opět necháme okapat.
  2. Na malé kostky nakrájenou slaninu dáme do hrnce, osmažíme na křupavé škvarky, přidáme máslo, na tenké pásky rozkrájenou cibuli, osmahneme do zlatova. Posypeme moukou, zapražíme a vložíme okapanou kapustu. Zalijeme 5 dl horkou vodou a dusíme do měkka.
  3. Před dokončením dušení do kapusty přidáme na tenké plátky krájený česnek, nasekanou petrželovou nať. Podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a stáhneme ze sporáku.