Dušená kapusta s petrželovou natí
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kapusta hlávková |
1 kg |
Máslo čerstvé |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2.5 l |
Petržel - nať |
20 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Z kapusty odřízneme poškozené listy, rozkrojíme na půlku. Odstraníme košťál, kapustu ještě rozřízneme a čtvrtky a pokrájíme na hrubé proužky. Pod tekoucí vodou důkladně opereme a necháme okapat. Vložíme do vroucí vody, povaříme do poloměkka. Potom scedíme, opět necháme okapat.
- Na malé kostky nakrájenou slaninu dáme do hrnce, osmažíme na křupavé škvarky, přidáme máslo, na tenké pásky rozkrájenou cibuli, osmahneme do zlatova. Posypeme moukou, zapražíme a vložíme okapanou kapustu. Zalijeme 5 dl horkou vodou a dusíme do měkka.
- Před dokončením dušení do kapusty přidáme na tenké plátky krájený česnek, nasekanou petrželovou nať. Podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a stáhneme ze sporáku.