Zapékaný květák s vejcem

Ingredience


Květák 1.5 kg
Mléko plnotučné 5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 dl
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 150 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný a důkladně pod tekoucí vodou omytý květák vložíme do vhodné nádoby s osolenou vodou. Necháme ho namáčet 20 - 30 minut. Potom květák vybereme, dáme do nové, půl lžičkou soli osolené vody, kde vaříme asi 15 minut do poloměkka. Měkký opět vyjmeme z hrnce, opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat. Květák rozdělíme na růžičky, naskládáme na pekáč, který vymažeme 60 ml oleje.
  2. V pánvi rozpálíme 40 g oleje, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme 4 dl mléka, dobře rozkvedláme, opět stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Stáhneme ze sporáku, omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme do ní žloutky.
  3. Ještě teplou omáčkou přelijeme připravený květák na pekáči, posypeme nastrouhaným sýrem.
  4. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme přibližně 20 minut. Zbylé mléko rozkvedláme z vejci, dochutíme solí. Pekáč vytáhneme z trouby a přelijeme povrch připravenou vaječnou hmotou. Vrátíme zpátky do trouby, zvýšíme teplotu, dopečeme dalších 15 minut.
  5. Hotové jídlo necháme 10 minut odpočinout, nakrájíme na porce. pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.