Zapékaný květák s vejcem
Ingredience
Květák |
1.5 kg |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Očištěný a důkladně pod tekoucí vodou omytý květák vložíme do vhodné nádoby s osolenou vodou. Necháme ho namáčet 20 - 30 minut. Potom květák vybereme, dáme do nové, půl lžičkou soli osolené vody, kde vaříme asi 15 minut do poloměkka. Měkký opět vyjmeme z hrnce, opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat. Květák rozdělíme na růžičky, naskládáme na pekáč, který vymažeme 60 ml oleje.
- V pánvi rozpálíme 40 g oleje, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme 4 dl mléka, dobře rozkvedláme, opět stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Stáhneme ze sporáku, omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme do ní žloutky.
- Ještě teplou omáčkou přelijeme připravený květák na pekáči, posypeme nastrouhaným sýrem.
- Vložíme do nahřáté trouby, pečeme přibližně 20 minut. Zbylé mléko rozkvedláme z vejci, dochutíme solí. Pekáč vytáhneme z trouby a přelijeme povrch připravenou vaječnou hmotou. Vrátíme zpátky do trouby, zvýšíme teplotu, dopečeme dalších 15 minut.
- Hotové jídlo necháme 10 minut odpočinout, nakrájíme na porce. pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.