Orecchiette s čočkou

Ingredience


Celer řapíkatý 4 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Čočka jedlá 200 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 10 g
Slanina vepřová 100 g
Sůl 20 g
Těstoviny Orecchiette 400 g
Víno bílé 80 ml
Voda pitná 6 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čočku, kterou jsme nechali namočenou přes noc, odložíme zatím stranou. Vezmeme 2 řapíky celeru, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Oloupeme česnek a cibuli. Slaninu s cibulí pokrájíme na kostičky.
  2. Ve středně velkém hrnci rozpálíme polévkovou lžíci oleje a při mírné teplotě na něm osmahneme slaninu, poté přidáme cibuli s plátky celeru a necháme zesklovatět. Krátce dusíme, přidáme čočku i s vodou. Ochutíme prolisovaným česnek, přilijeme víno, okořeníme solí a pepřem, podle potřeby dolijeme vodou, aby směs připomínala spíše polévku. Čočku vaříme zhruba 30 - 40 minut.
  3. Mezitím omyjeme zbytek celeru, nakrájíme ho na plátky a nať jemně nasekáme. Plátky celeru spolu s těstovinami vsypeme do čočky a vaříme 8 - 10 minut. Přidáme zbývající olivový olej, podle chutí dokořeníme solí a pepřem, rozdělíme na talíře a posypeme natí.