Orecchiette s čočkou
Ingredience
Celer řapíkatý |
4 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Čočka jedlá |
200 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
10 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
20 g |
Těstoviny Orecchiette |
400 g |
Víno bílé |
80 ml |
Voda pitná |
6 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čočku, kterou jsme nechali namočenou přes noc, odložíme zatím stranou. Vezmeme 2 řapíky celeru, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Oloupeme česnek a cibuli. Slaninu s cibulí pokrájíme na kostičky.
- Ve středně velkém hrnci rozpálíme polévkovou lžíci oleje a při mírné teplotě na něm osmahneme slaninu, poté přidáme cibuli s plátky celeru a necháme zesklovatět. Krátce dusíme, přidáme čočku i s vodou. Ochutíme prolisovaným česnek, přilijeme víno, okořeníme solí a pepřem, podle potřeby dolijeme vodou, aby směs připomínala spíše polévku. Čočku vaříme zhruba 30 - 40 minut.
- Mezitím omyjeme zbytek celeru, nakrájíme ho na plátky a nať jemně nasekáme. Plátky celeru spolu s těstovinami vsypeme do čočky a vaříme 8 - 10 minut. Přidáme zbývající olivový olej, podle chutí dokořeníme solí a pepřem, rozdělíme na talíře a posypeme natí.