Bezlepkový jahelník s banány a tvarohem

Ingredience


Citronová kůra 2 polévková lžíce
Cukr krystal 50 g
Mléko plnotučné 7.5 dl
Voda pitná 3 l
Banány 2 ks
Broskve 2 ks
Cukr vanilka 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Ořechy vlašské 50 g
Tvaroh jemný 500 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jáhly dáme do síta a třikrát je přelijeme vařící vodou (3 litry). Poté je vložíme do hrnce se silnějším dnem, přilijeme mléko, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, za stálého míchání vaříme přibližně 20 minut. Uvaříme hustou kaši, kterou odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Do mísy dáme tvaroh, přidáme k němu žloutky, vanilkový cukr, na kolečka pokrájené banány, na menší kousky posekané vlašské ořechy a směs dobře promícháme. Postupně zapracujeme jáhlovou kaši.
  2. Omyté broskve vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Bílek z vajec vyšleháme na tuhý sníh. Do jahelníku nejdříve přimícháme broskve, poté zlehka zapracujeme sníh. Dortovou formu vytřeme máslem (20 g), dáme do ní jahelník, povrch zarovnáme a pokryjeme plátky másla (50 g). Pečeme v troubě při 160°C přibližně 35 - 45 minut do zlatova.
  3. Vychladlý jahelník nakrájíme na porce a servírujeme.