Špagety s brokolicí a žampiony

Ingredience


Brokolice 250 g
Cibule 2 ks
Houby sušené 10 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 10 g
Smetana 16% (pochoutková) 140 g
Špagety 400 g
Sůl 15 g
Sýr Parmezán 150 g
Voda pitná 5 l
Žampiony čerstvé 360 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené houby, nejlépe hříbky, opláchneme a necháme namočené ve vlažné vodě nejméně 20 minut. Nastrouháme asi 6 polévkových lžic Parmezánu, ze zbytku sýra vytvoříme ozdobné hoblinky. Brokolici opláchneme v osolené studené vodě a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Připravíme v menším hrnci osolenou vroucí vodu a brokolici blanšírujeme asi pět minut. Poté slijeme přes síto a rychle zchladíme pod proudem tekoucí studené vody. Dáme stranou okapat. Oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Žampiony opláchneme a nakrájíme na větší kousky.
  2. Ve větším hrnci přivedeme k varu nejméně 4 litry osolené vody, vhodíme špagety a vaříme na skus dle návodu na obalu. Slijeme přes síto a necháme okapat.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo, necháme na něm zesklovatět cibuli, poté přidáme žampiony, vše opečeme. Dochutíme solí a pepřem, vezmeme namočené houby i s vodou a přidáme spolu se smetanou na pánev k žampionům. Při mírné teplotě necháme vyvařit část vody. Do houbové směsi vmícháme strouhaný Parmezán, přidáme růžičky brokolice, případně podle chuti přisolíme nebo opepříme.
  4. Těstoviny rozdělíme na předehřáté talíře, zalijeme houbovou omáčkou a posypeme hoblinkami z Parmezánu.