Bezlepková mramorová bábovka

Ingredience


Cukr krupice 125 g
Cukr vanilka 1 ks
Kakao 30 g
Kypřící prášek bezlepkový 1 ks
Mléko čerstvé polotučné 2.5 dl
Mouka bezlepková Jizerka 350 g
Olej slunečnicový 50 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Strouhanka 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku se špetkou soli a 1 sáčkem bezlepkového prášku do pečiva.
  2. V druhé míse utřeme 3 žloutky s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté postupně do utřených žloutků zamícháme prosátou mouku, mléko a olej. Z 3 bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do těsta.
  3. Formu na bábovku vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou strouhankou. Nalijeme do ní 2/3 těsta. Do zbývající 1/3 těsta zamícháme kakao a nalijeme na těsto ve formě. Vařečkou těsto zlehka promícháme, tak utvoříme mozaiku. Bábovku dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 40 minut.
  4. Po upečení opatrně bábovku překlopíme na mísu. Aby se bábovka z formy uvolnila, položíme na chvíli na formu mokrou studenou utěrku. Forma tak bábovku uvolní.
  5. Bábovku necháme vychladnout, posypeme ji moučkovým cukrem, poté nakrájíme a podáváme.