Bezlepková mramorová bábovka
Ingredience
Cukr krupice |
125 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kakao |
30 g |
Kypřící prášek bezlepkový |
1 ks |
Mléko čerstvé polotučné |
2.5 dl |
Mouka bezlepková Jizerka |
350 g |
Olej slunečnicový |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku se špetkou soli a 1 sáčkem bezlepkového prášku do pečiva.
- V druhé míse utřeme 3 žloutky s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté postupně do utřených žloutků zamícháme prosátou mouku, mléko a olej. Z 3 bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do těsta.
- Formu na bábovku vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou strouhankou. Nalijeme do ní 2/3 těsta. Do zbývající 1/3 těsta zamícháme kakao a nalijeme na těsto ve formě. Vařečkou těsto zlehka promícháme, tak utvoříme mozaiku. Bábovku dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 40 minut.
- Po upečení opatrně bábovku překlopíme na mísu. Aby se bábovka z formy uvolnila, položíme na chvíli na formu mokrou studenou utěrku. Forma tak bábovku uvolní.
- Bábovku necháme vychladnout, posypeme ji moučkovým cukrem, poté nakrájíme a podáváme.