Tažený jablkový závin s ořechy

Ingredience


Citronová šťáva 3 ml
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Cukr krystal 5 polévková lžíce
Cukr moučkový 40 g
Cukr skořicový 30 g
Jablka 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 120 g
Ořechy vlašské 70 g
Rozinky bílé 100 g
Rum 50 ml
Strouhanka 40 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku 100 g prosejeme na pracovní vál. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj jedno vejce, cukr, rum. Rukou vypracujeme za přilévání vody tuhé těsto, které se nelepí na ruce, ani na vál. Přiklopíme ho utěrkou a necháme 15 - 20 minut odpočinout.
  2. Utěrku rozložíme na pracovní vál, posypeme zbylou moukou, položíme těsto a rozválíme. Potom rukama těsto vytahujeme tak, aby nám vzniklo těsto tenké, až průhledné.
  3. Omytá jablka zbavíme jádřinců naskládáme je na připravené těsto, posypeme cukrem, pokapeme citrónovou šťávou, zasypeme skořicovým cukrem. Přidáme nahrubo nasekané ořechy, rozinky, strouhankou. Těsto s náplní pomocí utěrky svineme do závinu, který položíme na máslem vymazaný plech. Povrch závinu potřeme rozkvedlaným vejcem.
  4. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme do zlatova. Upečený závin necháme mírně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem. Krájíme na úhledné porce.