Tažený jablkový závin s ořechy
Ingredience
Citronová šťáva |
3 ml |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Cukr krystal |
5 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
40 g |
Cukr skořicový |
30 g |
Jablka |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
120 g |
Ořechy vlašské |
70 g |
Rozinky bílé |
100 g |
Rum |
50 ml |
Strouhanka |
40 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mouku 100 g prosejeme na pracovní vál. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj jedno vejce, cukr, rum. Rukou vypracujeme za přilévání vody tuhé těsto, které se nelepí na ruce, ani na vál. Přiklopíme ho utěrkou a necháme 15 - 20 minut odpočinout.
- Utěrku rozložíme na pracovní vál, posypeme zbylou moukou, položíme těsto a rozválíme. Potom rukama těsto vytahujeme tak, aby nám vzniklo těsto tenké, až průhledné.
- Omytá jablka zbavíme jádřinců naskládáme je na připravené těsto, posypeme cukrem, pokapeme citrónovou šťávou, zasypeme skořicovým cukrem. Přidáme nahrubo nasekané ořechy, rozinky, strouhankou. Těsto s náplní pomocí utěrky svineme do závinu, který položíme na máslem vymazaný plech. Povrch závinu potřeme rozkvedlaným vejcem.
- Vložíme do předehřáté trouby, pečeme do zlatova. Upečený závin necháme mírně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem. Krájíme na úhledné porce.