Pomerančová žemlovka s jablkem a rozinkami
Ingredience
Chléb pšeničný (bílý) |
6 krajíc |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
100 g |
Jablko granátové |
1 ks |
Kandovaná citronová kůra |
40 g |
Marmeláda pomerančová |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Rozinky tmavé |
120 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme na sítku okapat. Oloupané jablko nastrouháme. Mísu z varného skla nebo hlubší formu vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Máslem vymazanou pečicí nádobu vyložíme krajíčky bílého chleba, rozkrájeného na menší kousky. Rozložené kousky chleba posypeme citrónovou kůrou, polovinou okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice, hnědým cukrem, dále rozetřeme po celé ploše nastrouhané jablko. Po jablku na povrch mísy rozložíme další vrstvu kousků chleba a na tuto vrsvu dále rozložíme 2/3 z druhé poloviny okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice a hnědého cukru(z množství cukru si odložíme 2 lžíce na závěrečné posypání), vše zakryjeme další vrstvou nakrájených krajíčků chleba. Ve vejcích rozšleháme mléko a tímto roztokem žemlovku zalijeme. Na závěr žemlovku posypeme hnědým cukrem a pečeme v troubě asi 60 minut, dokud povrch nezezlátne. Žemlovku servírujeme teplou.