Pomerančová žemlovka s jablkem a rozinkami

Ingredience


Chléb pšeničný (bílý) 6 krajíc
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr třtinový 100 g
Jablko granátové 1 ks
Kandovaná citronová kůra 40 g
Marmeláda pomerančová 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 500 ml
Rozinky tmavé 120 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme na sítku okapat. Oloupané jablko nastrouháme. Mísu z varného skla nebo hlubší formu vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Máslem vymazanou pečicí nádobu vyložíme krajíčky bílého chleba, rozkrájeného na menší kousky. Rozložené kousky chleba posypeme citrónovou kůrou, polovinou okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice, hnědým cukrem, dále rozetřeme po celé ploše nastrouhané jablko. Po jablku na povrch mísy rozložíme další vrstvu kousků chleba a na tuto vrsvu dále rozložíme 2/3 z druhé poloviny okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice a hnědého cukru(z množství cukru si odložíme 2 lžíce na závěrečné posypání), vše zakryjeme další vrstvou nakrájených krajíčků chleba. Ve vejcích rozšleháme mléko a tímto roztokem žemlovku zalijeme. Na závěr žemlovku posypeme hnědým cukrem a pečeme v troubě asi 60 minut, dokud povrch nezezlátne. Žemlovku servírujeme teplou.