Bílá polévka se sýrem

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Koňak 50 ml
Pažitka 60 g
Pepř cayenský 1 špetka
Šalotka 40 g
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sýr Gruyére 50 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 100 ml
Vývar drůbeží 500 ml
Vývar z humrů 250 ml
Zakysaná smetana 20 g
Zázvor celý 10 g
Olej olivový 25 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, zázvor nastrouháme na jemno, sýr strouháme nahrubo, pažitku posekáme. V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme šalotku, zázvor, česnek a orestujeme. Opepříme, přilijeme vývary a vaříme 20 minut. Za stálého míchání přilijeme zakysanou smetanu, víno a provaříme. Ve sladké smetaně rozmícháme žloutky, sýr a koňak. Přidáme do polévky, ohřejeme až téměř k varu, (nevaříme, žloutek by se srazil).
  2. Polévku nalijeme do talířů a posypeme pažitkou.