Snídaňové loupáčky pro alergiky bez mléka
Ingredience
Cukr moučkový |
2 kávová lžička |
Droždí sušené |
2 kávová lžička |
Mléko sójové |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
225 g |
Olej z pšeničných klíčků |
3 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
85 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 75 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.
- 15 g pokrájeného změklého sádla rozpustíme v kastrolu. Přilijeme sójové mléko, jakmile je teplé, rozšleháme v něm vejce. Přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.
- Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého sádla, horní část těsta přehneme dolů přes střed, spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrt kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou sádla. Poté opakujeme do třetice.
- Nakonec těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.
- Následně těsto vybalíme z fólie, rozválíme na vále a opakujeme dvakrát stejný postup vyválení, složení a otočení, ale už žádné sádlo nepřidáváme. Nakonec z těsta vyválíme 5 cm silný čtvercový plát, který rozdělíme na čtyři stejné čtverce. Ty překrojíme na poloviny, aby vznikly trojúhelníky.
- Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem, ten potřeme olejem. Předehřejeme troubu na 220 ºC.
- V misce rozšleháme zbylé vejce s krupicovým cukrem a polovinou množství ušlehaného vejce potřeme trojúhelníky z těsta.
- Trojúhelníky srolujeme, začneme delší stranou. Ohneme do půlměsíčku do tvaru rohlíčků a vložíme na pečicí papír, lehce potřeme olejem a uložíme na teplé místo, kde necháme rohlíčky 45 minut kynout na teplém místě.
- Vykynuté loupáčky potřeme zbytkem vaječné polevy a vložíme do trouby. Necháme 15 minut péct. Podáváme teplé.