Bramborový nákyp s vepřovými filety
Ingredience
Brambory |
300 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
1 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Olej slunečnicový |
80 ml |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
20 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
3 špetka |
Sýr Parmezán |
100 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Vepřová kýta |
600 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na stejně silné plátky. Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno naskládáme připravené bramborové plátky.
- Povrch brambor posypeme špetkou soli, pepřem, nasekanou petrželovou natí, česnekem, na tenké proužky nakrájenou cibuli.
- Smetanu smícháme s rozkvedlanými vejci, půlkou přelijeme brambory a vložíme do nahřáté trouby. Při 200 stupňové teplotě pečeme 25 minut.
- Očistíme cuketu, pokrájíme na tenké kolečka, naskládáme na brambory. Ochutíme solí, pepřem, přelijeme zbylou smetanou s vejci a vrátíme opět na 10 minut do trouby.
- Vepřové maso nakrájíme na 6 stejných plátků, osolíme, opepříme. V pánvi na rozehřátém oleji opečeme po obou stranách. Vytáhneme pečicí formu z trouby, opečené masové filety naskládáme na povrch cuket, posypeme nastrouhaným sýrem. Vložíme zpátky do trouby a zapečeme ještě 10 - 15 minut.
- Po vytažení z trouby necháme 10 minut jídlo odpočinout. Rozdělíme na 6 porcí, které pokládáme na jednotlivé talíře.