Nákyp ze širokých nudlí a lososa

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Filety z lososa atlantického 500 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko plnotučné 1 l
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Nudle široké 500 g
Omáčka sójová 60 ml
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Špenát mražený 400 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 150 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Široké nudle vložíme do vroucí osolené vody a povaříme 10 minut. Potom je scedíme, necháme v sítku okapat.
  2. Filety lososa nakrájíme na stejné porce, které naložíme do prolisovaného česneku, sojové omáčky, osolíme a posypeme pepřem. Necháme 60 minut naložené.
  3. Do studeného mléka v kastrůlku přisypeme mouku a stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Stáhneme ze sporáku, vložíme 20 g másla, dochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a dobře promícháme.
  4. V pánvi rozehřejeme 50 g másla, přidáme nakrájený špenát, chvilku dusíme, ochutíme solí, pepřem, rozklepneme vejce a stáhneme ze sporáku.
  5. Pečicí formu vymažeme zbylým máslem, na dno položíme okapané nudle, přelijeme trochou omáčky, poté špenát, opět přelijeme omáčkou. Nakonec poklademe plátky lososa, zalijeme omáčkou. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do nahřáté trouby. Při 200 stupňové teplotě pečeme 35 minut.