Nákyp ze širokých nudlí a lososa
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Filety z lososa atlantického |
500 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
1 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Nudle široké |
500 g |
Omáčka sójová |
60 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Špenát mražený |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
150 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Široké nudle vložíme do vroucí osolené vody a povaříme 10 minut. Potom je scedíme, necháme v sítku okapat.
- Filety lososa nakrájíme na stejné porce, které naložíme do prolisovaného česneku, sojové omáčky, osolíme a posypeme pepřem. Necháme 60 minut naložené.
- Do studeného mléka v kastrůlku přisypeme mouku a stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Stáhneme ze sporáku, vložíme 20 g másla, dochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a dobře promícháme.
- V pánvi rozehřejeme 50 g másla, přidáme nakrájený špenát, chvilku dusíme, ochutíme solí, pepřem, rozklepneme vejce a stáhneme ze sporáku.
- Pečicí formu vymažeme zbylým máslem, na dno položíme okapané nudle, přelijeme trochou omáčky, poté špenát, opět přelijeme omáčkou. Nakonec poklademe plátky lososa, zalijeme omáčkou. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do nahřáté trouby. Při 200 stupňové teplotě pečeme 35 minut.