Dalmátské čufty

Ingredience


Cibule 100 g
Citrony 50 g
Cukr krupice 30 g
Divoké koření celé 3 g
Hovězí maso přední 375 g
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný 100 g
Kmín celý 2 g
Mléko kefírové 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 75 g
Okurky nakládané 100 g
Paprika mletá sladká 20 g
Paprikové lusky čerstvé 300 g
Pepř černý mletý 1 g
Protlak rajčatový 150 g
Rajčata 200 g
Sůl 25 g
Tuk 100 g
Vejce slepičí 40 g
Vepřová plec 375 g
Voda pitná 1200 ml
Zakysaná smetana 200 g
Žemle tuková 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí a vepřové maso opláchneme a na hrubo umeleme spolu s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Osolíme, přidáme prosátou hladkou mouku, vejce, pepř, kmín a dobře promícháme. Směs rozdělíme na 20 dílů.
  2. Z jednotlivých dílů tvarujeme krátké, silnější šišky - čufty. Po obou stranách je rychleji opečeme na horkém tuku a vyjmeme.
  3. Do tuku od opékání přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přisypeme prosátou mouku, osmahneme, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak. Zásmažku s paprikou a protlakem zalijeme vodou, rozšleháme, uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně 1/2 hodiny.
  4. Potom do omáčky přidáme omytý a na plátky nakrájený citron a divoké koření.
  5. Ke konci varu přilijeme kyselou smetanu rozšlehanou s mlékem, přisladíme, přisolíme a po krátkém povaření procedíme přes hustý cedník na opečené čufty.
  6. Nakonec do omáčky přidáme na tuku podušenou a na malé kousky nakrájenou dužinu z rajčat, na nudličky nakrájené okurky, omyté a očištěné paprikové lusky a hrášek. Vše spolu s čufty krátce podusíme.