Dalmátské čufty
Ingredience
Cibule |
100 g |
Citrony |
50 g |
Cukr krupice |
30 g |
Divoké koření celé |
3 g |
Hovězí maso přední |
375 g |
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
100 g |
Kmín celý |
2 g |
Mléko kefírové |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
75 g |
Okurky nakládané |
100 g |
Paprika mletá sladká |
20 g |
Paprikové lusky čerstvé |
300 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Protlak rajčatový |
150 g |
Rajčata |
200 g |
Sůl |
25 g |
Tuk |
100 g |
Vejce slepičí |
40 g |
Vepřová plec |
375 g |
Voda pitná |
1200 ml |
Zakysaná smetana |
200 g |
Žemle tuková |
150 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí a vepřové maso opláchneme a na hrubo umeleme spolu s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Osolíme, přidáme prosátou hladkou mouku, vejce, pepř, kmín a dobře promícháme. Směs rozdělíme na 20 dílů.
- Z jednotlivých dílů tvarujeme krátké, silnější šišky - čufty. Po obou stranách je rychleji opečeme na horkém tuku a vyjmeme.
- Do tuku od opékání přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přisypeme prosátou mouku, osmahneme, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak. Zásmažku s paprikou a protlakem zalijeme vodou, rozšleháme, uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně 1/2 hodiny.
- Potom do omáčky přidáme omytý a na plátky nakrájený citron a divoké koření.
- Ke konci varu přilijeme kyselou smetanu rozšlehanou s mlékem, přisladíme, přisolíme a po krátkém povaření procedíme přes hustý cedník na opečené čufty.
- Nakonec do omáčky přidáme na tuku podušenou a na malé kousky nakrájenou dužinu z rajčat, na nudličky nakrájené okurky, omyté a očištěné paprikové lusky a hrášek. Vše spolu s čufty krátce podusíme.