Britské kedgeree bezlepkové pro alergiky na ořechy
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
2 kávová lžička |
Čočka jedlá |
30 g |
Kari koření |
0.75 kávová lžička |
Kurkuma |
0.25 kávová lžička |
Mléko polotučné |
300 ml |
Olej z pšeničných klíčků |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Rýže loupaná |
225 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce |
Sůl |
3 špetka |
Treska uzená |
250 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uvaříme čočku v osolené vodě podle návodu, slijeme vodu a čočku odložíme stranou.
- Do kastrolu vlijeme mléko, vložíme rybu. Asi 5 minut ji podusíme. Zkontrolujeme, jestli se maso dá rozebrat vidličkou. Slijeme mléko, Necháme rybu okapat, zbavíme ji kostí a kůže. Schováme mléko na rýži, aby mělo kedgeree správnou příchuť ryby.
- Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. V pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm cibulku, dokud nezměkne. Poté k ní přidáme rýži a koření, obalíme v oleji.
- Použijeme mléko z dušení ryby, přidáme k němu vroucí vodu, abychom měli asi 450 ml tekutiny. Zalijeme tekutinou rýži s cibulí a přivedeme k varu. Mícháme, potom snížíme teplotu, znovu zamícháme a zakryjeme. Dusíme asi 10 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu a není uvařená. Rýže se však nesmí rozvařit. Odstavíme ji a udržujeme v teple.
- V hrnci zahřejeme vodu, snížíme teplotu, aby neklokotala, ale vařila se jenom mírně, přidáme do ní vejce. Vaříme asi 7 minut. Uvařená vejce ihned zchladíme studenou vodou. Oloupáme je a nakrájíme na čtvrtiny.
- Smícháme v hrnci rybu s čočkou a rýží, vmícháme smetanu a citronovou šťávu. Poklademe čtvrtinami vajec, osolíme, opepříme.
- Před podáváním posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.