Britské kedgeree bezlepkové pro alergiky na ořechy

Ingredience


Cibule 1 ks
Citronová šťáva 2 kávová lžička
Čočka jedlá 30 g
Kari koření 0.75 kávová lžička
Kurkuma 0.25 kávová lžička
Mléko polotučné 300 ml
Olej z pšeničných klíčků 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 50 g
Rýže loupaná 225 g
Smetana 33% (šlehačka) 4 polévková lžíce
Sůl 3 špetka
Treska uzená 250 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvaříme čočku v osolené vodě podle návodu, slijeme vodu a čočku odložíme stranou.
  2. Do kastrolu vlijeme mléko, vložíme rybu. Asi 5 minut ji podusíme. Zkontrolujeme, jestli se maso dá rozebrat vidličkou. Slijeme mléko, Necháme rybu okapat, zbavíme ji kostí a kůže. Schováme mléko na rýži, aby mělo kedgeree správnou příchuť ryby.
  3. Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. V pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm cibulku, dokud nezměkne. Poté k ní přidáme rýži a koření, obalíme v oleji.
  4. Použijeme mléko z dušení ryby, přidáme k němu vroucí vodu, abychom měli asi 450 ml tekutiny. Zalijeme tekutinou rýži s cibulí a přivedeme k varu. Mícháme, potom snížíme teplotu, znovu zamícháme a zakryjeme. Dusíme asi 10 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu a není uvařená. Rýže se však nesmí rozvařit. Odstavíme ji a udržujeme v teple.
  5. V hrnci zahřejeme vodu, snížíme teplotu, aby neklokotala, ale vařila se jenom mírně, přidáme do ní vejce. Vaříme asi 7 minut. Uvařená vejce ihned zchladíme studenou vodou. Oloupáme je a nakrájíme na čtvrtiny.
  6. Smícháme v hrnci rybu s čočkou a rýží, vmícháme smetanu a citronovou šťávu. Poklademe čtvrtinami vajec, osolíme, opepříme.
  7. Před podáváním posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.