Rýžové nudle s krevetami a tofu sýrem po celiaky
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cukr krupice |
2 špetka |
Krevety tygří - loupané |
160 g |
Nudle rýžové |
120 g |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Shiitake houby |
6 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr sójový - Tofu |
160 g |
Tamari bezlepkové |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
2.8 dl |
Vývar zeleninový |
0.5 dl |
Zelí čínské |
60 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Mražené malé loupané krevetky dáme přes noc do igelitového sáčku a vložíme ho do misky s ledovou vodou, ale nesmí se namočit. Necháme je tak do druhého dne. Pokud ráno nebudou rozmrazené, vyjmeme je ze sáčku a necháme volně na talíři v lednici do doby, až se úplně rozmrazí. Tofu sýr nakrájíme na kostičky, dáme je do misky, pokapeme bezlepkovou sójovou omáčkou a necháme marinovat asi 30 minut.
- Houby shiitake vložíme do rendlíku, zalijeme 4 dl vody, kterou přivedeme k varu. Poté rendlík s houbami odstavíme a necháme je v horké vodě 10 minut odstát. Pak je scedíme, nožičky odkrojíme a kloboučky nakrájíme na tenké nudličky. Oloupaný česnek posekáme nadrobno. Očištěné čínské zelí nakrájíme na nudličky.
- V hlubší pánvi si rozpálíme olivový olej, na něm osmažíme tofu sýr. Vyjmeme ho a na omastku osmahneme česnek. Přidáme zelí a zprudka, za stálého míchání, restujeme přibližně 1 minutu, poté pod poklicí dusíme 10-15 minut. K měkkému zelí přidáme tofu sýr, krevety a houby. Přilijeme 0.5 dl zeleninového vývaru, dochutíme solí, cukrem a dusíme asi 3-5 minut.
- Rýžové nudle rozlámeme, dáme do hrnce a zalijeme je 1.5-2 litry vroucí vody. Hrnec zakryjeme poklicí a nudle necháme 5 minut odstát. Poté je scedíme, v sítu propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Nudle vložíme do misek, ozdobíme je podušeným zelím, tofu sýrem, krevetami a servírujeme.