Rýžové nudle s krevetami a tofu sýrem po celiaky

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cukr krupice 2 špetka
Krevety tygří - loupané 160 g
Nudle rýžové 120 g
Olej olivový extra panenský 3 polévková lžíce
Shiitake houby 6 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr sójový - Tofu 160 g
Tamari bezlepkové 1 polévková lžíce
Voda pitná 2.8 dl
Vývar zeleninový 0.5 dl
Zelí čínské 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mražené malé loupané krevetky dáme přes noc do igelitového sáčku a vložíme ho do misky s ledovou vodou, ale nesmí se namočit. Necháme je tak do druhého dne. Pokud ráno nebudou rozmrazené, vyjmeme je ze sáčku a necháme volně na talíři v lednici do doby, až se úplně rozmrazí. Tofu sýr nakrájíme na kostičky, dáme je do misky, pokapeme bezlepkovou sójovou omáčkou a necháme marinovat asi 30 minut.
  2. Houby shiitake vložíme do rendlíku, zalijeme 4 dl vody, kterou přivedeme k varu. Poté rendlík s houbami odstavíme a necháme je v horké vodě 10 minut odstát. Pak je scedíme, nožičky odkrojíme a kloboučky nakrájíme na tenké nudličky. Oloupaný česnek posekáme nadrobno. Očištěné čínské zelí nakrájíme na nudličky.
  3. V hlubší pánvi si rozpálíme olivový olej, na něm osmažíme tofu sýr. Vyjmeme ho a na omastku osmahneme česnek. Přidáme zelí a zprudka, za stálého míchání, restujeme přibližně 1 minutu, poté pod poklicí dusíme 10-15 minut. K měkkému zelí přidáme tofu sýr, krevety a houby. Přilijeme 0.5 dl zeleninového vývaru, dochutíme solí, cukrem a dusíme asi 3-5 minut.
  4. Rýžové nudle rozlámeme, dáme do hrnce a zalijeme je 1.5-2 litry vroucí vody. Hrnec zakryjeme poklicí a nudle necháme 5 minut odstát. Poté je scedíme, v sítu propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  5. Nudle vložíme do misek, ozdobíme je podušeným zelím, tofu sýrem, krevetami a servírujeme.