Zeleninový nákyp s brambory a sýrem

Ingredience


Bazalka 0.5 kávová lžička
Brambory 600 g
Cuketa 1 ks
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný 200 g
Lilek 1 ks
Máslo čerstvé 60 g
Mrkev kořen 3 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Niva (Rokfór) 200 g
Tymián čerstvý 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně tenké plátky, naskládáme na dno máslem vymazané zapékací formy.
  2. Omytou a oloupanou mrkev, cuketu, lilek a rajčata pokrájíme na tenké plátky. Do pánve s rozpáleným máslem vložíme nejdříve mrkev, potom celer, kedlubnu a nakonec cuketu. Osmahneme do poloměkka, přidáme scezený hrášek, nakonec na tenké plátky rozkrájená rajčata. Připravenou zeleninu dáme do formy na povrch brambor.
  3. Smetanu smícháme s bazalkou, tymiánem, solí, pepřem, drobně nasekanou petrželovou natí a přelijeme povrch nákypu. Nakonec hustě posypeme nastrouhaným sýrem Niva.
  4. Vložíme do předehřáté trouby a při 200 stupňové teplotě pečeme 40 - 45 minut.
  5. Po vytažení z trouby, necháme 5 minut odpočinou. Krájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé teplé talíře.