Zeleninový nákyp s brambory a sýrem
Ingredience
Bazalka |
0.5 kávová lžička |
Brambory |
600 g |
Cuketa |
1 ks |
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
200 g |
Lilek |
1 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mrkev kořen |
3 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Niva (Rokfór) |
200 g |
Tymián čerstvý |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně tenké plátky, naskládáme na dno máslem vymazané zapékací formy.
- Omytou a oloupanou mrkev, cuketu, lilek a rajčata pokrájíme na tenké plátky. Do pánve s rozpáleným máslem vložíme nejdříve mrkev, potom celer, kedlubnu a nakonec cuketu. Osmahneme do poloměkka, přidáme scezený hrášek, nakonec na tenké plátky rozkrájená rajčata. Připravenou zeleninu dáme do formy na povrch brambor.
- Smetanu smícháme s bazalkou, tymiánem, solí, pepřem, drobně nasekanou petrželovou natí a přelijeme povrch nákypu. Nakonec hustě posypeme nastrouhaným sýrem Niva.
- Vložíme do předehřáté trouby a při 200 stupňové teplotě pečeme 40 - 45 minut.
- Po vytažení z trouby, necháme 5 minut odpočinou. Krájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé teplé talíře.