Pečená husa se zelnými lokšemi

Ingredience


Brambory vařené 0.5 kg
Husa domácí 1400 g
Kmín celý 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 300 g
Sádlo škvařené 150 g
Solamyl 1 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 350 ml
Zelí kysané 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou husu omyjeme, zbavíme konců křídel, osušíme, zevnitř i zvenku osolíme a pokmínujeme, vložíme do pekáče se sádlem, umístíme do trouby, rozehřáté na 170°C. Přikryjeme a pečeme bez podlévání. Přibližně po dvou hodinách husu odkryjeme, obrátíme, sebereme přebytečný tuk a pečeme ještě půl hodiny.
  2. Zelí nakrájíme, osolíme, přidáme kmín, zalijeme 150 ml vody a vaříme do sucha. Vařené brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vejce a žloutky, zpracujeme na poddajné těsto, přimícháme vychladlé zelí, vytvarujeme malé placičky, které opečeme na pánvi v tuku, který jsme sebrali.
  3. Upečenou husu přendáme do jiné nádoby, necháme trochu vychladnout a rozdělíme na porce, které udržujeme teplé.
  4. Šťávu se sádlem slijeme na pánev a necháme vysmahnout. Solamyl rozmícháme ve 200 ml studené vody, nalijeme do pánve na šťávu a krátce povaříme.
  5. Porce husy přelijeme šťávou a podáváme s osmaženými placičkami.