Pečená husa se zelnými lokšemi
Ingredience
Brambory vařené |
0.5 kg |
Husa domácí |
1400 g |
Kmín celý |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
300 g |
Sádlo škvařené |
150 g |
Solamyl |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
350 ml |
Zelí kysané |
200 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 9 porcí
- Očištěnou husu omyjeme, zbavíme konců křídel, osušíme, zevnitř i zvenku osolíme a pokmínujeme, vložíme do pekáče se sádlem, umístíme do trouby, rozehřáté na 170°C. Přikryjeme a pečeme bez podlévání. Přibližně po dvou hodinách husu odkryjeme, obrátíme, sebereme přebytečný tuk a pečeme ještě půl hodiny.
- Zelí nakrájíme, osolíme, přidáme kmín, zalijeme 150 ml vody a vaříme do sucha. Vařené brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vejce a žloutky, zpracujeme na poddajné těsto, přimícháme vychladlé zelí, vytvarujeme malé placičky, které opečeme na pánvi v tuku, který jsme sebrali.
- Upečenou husu přendáme do jiné nádoby, necháme trochu vychladnout a rozdělíme na porce, které udržujeme teplé.
- Šťávu se sádlem slijeme na pánev a necháme vysmahnout. Solamyl rozmícháme ve 200 ml studené vody, nalijeme do pánve na šťávu a krátce povaříme.
- Porce husy přelijeme šťávou a podáváme s osmaženými placičkami.