Dušená husa se zeleninou

Ingredience


Celer bulvový 350 g
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Hrášek 300 g
Husa domácí 1400 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká 50 g
Mrkev kořen 350 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kořen 350 g
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Sádlo škvařené 150 g
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Celer, mrkev a petržel oloupeme, uvaříme ve slané vodě.
  2. Středně velkou husu zbavíme posledních dílů křídel a nasekáme na porce. Páteř i velké kosti odsekneme a spolu s křídly uschováme pro případné další využití.
  3. Porce husy osolíme a ze všech stran rychle opečeme v kastrolu s rozpáleným sádlem. Vyjmeme je, do tuku po huse dáme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, kterou po chvíli zasypeme hladkou moukou. Za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou a rozmícháme. Přidáme rozdrcený česnek a opepříme.
  4. Porce husy vrátíme do kastrolu, přikryjeme pokličkou a dusíme přibližně 2 hodiny v troubě, rozehřáté na 165°C.
  5. Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostky a spolu s hráškem opečeme v pánvi na másle.
  6. Na opečené porce husy navršíme opečenou zeleninovou směs. Servírujeme přelité omáčkou, ozdobené nasekanou zelenou petrželkou.