Dušená husa se zeleninou
Ingredience
Celer bulvový |
350 g |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hrášek |
300 g |
Husa domácí |
1400 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Mrkev kořen |
350 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
350 g |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
150 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Celer, mrkev a petržel oloupeme, uvaříme ve slané vodě.
- Středně velkou husu zbavíme posledních dílů křídel a nasekáme na porce. Páteř i velké kosti odsekneme a spolu s křídly uschováme pro případné další využití.
- Porce husy osolíme a ze všech stran rychle opečeme v kastrolu s rozpáleným sádlem. Vyjmeme je, do tuku po huse dáme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, kterou po chvíli zasypeme hladkou moukou. Za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou a rozmícháme. Přidáme rozdrcený česnek a opepříme.
- Porce husy vrátíme do kastrolu, přikryjeme pokličkou a dusíme přibližně 2 hodiny v troubě, rozehřáté na 165°C.
- Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostky a spolu s hráškem opečeme v pánvi na másle.
- Na opečené porce husy navršíme opečenou zeleninovou směs. Servírujeme přelité omáčkou, ozdobené nasekanou zelenou petrželkou.