Tortillové čipsy pro alergiky na mléko, vejce, lepek a ořechy
Ingredience
Mouka bezlepková |
55 g |
Mouka bramborová |
30 g |
Mouka kukuřičná |
30 g |
Olej olivový |
50 ml |
Sůl |
4 špetka |
Voda pitná |
215 ml |
Avokádo |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cukr moučkový |
1 špetka |
Koriandr čerstvý |
50 g |
Limetka |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V misce smícháme všechny tři druhy mouky (asi 5 lžic bezlepkové mouky si necháme na poprašování) a přidáme špetku soli. Přilijeme vodu a rozmícháme v řídkou kaši.
- Rozložíme ubrousek, který poprášíme moukou.
- Menší pánev s nepřilnavým povrchem rozpálíme na plotně a snížíme teplotu. Sběračkou nalijeme osminu hmoty na pánev a rozlijeme ji pohybem pánve, aby se hmota dostala na celou plochu. Smažíme, dokud se u placky nezačnou kroutit okraje. Potom ji obrátíme na druhou stranu a teké osmažíme. Hotovou ji z pánve přemístíme na ubrousek a zaprášíme moukou. Překryjeme dalším ubrouskem, opět zaprášíme moukou. Smažíme další tortilly, po každém smažení prohřejeme pánev a promícháme hmotu.
- Hotové necháme vychladnout. Necháme si starší zbylé tortilly na výrobu čipsů. Tortilly rozkrájíme na šest dílů.
- Ve větší pánvi rozehřejeme olej. Vložíme do něj vždy šest dílků tortilly a osmažíme. Vždy několikrát obrátíme, smažíme asi 1 - 2 minuty, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Odložíme hotové čipsy na ubrousek, kde je necháme okapat. Usmažené čipsy lehce posolíme.
- Připravíme salsu: avokádo omyjeme, oloupeme, odstraníme pecku a pokrájíme na jemno. Z limetky vymačkáme šťávu. Oloupeme cibuli a nasekáme nadrobno. Omyjeme papriky, rozkrojíme, odstraníme semínka a bílé žebroví, velmi jemně pokrájíme. V misce smícháme všechny ingredience (tedy avokádo, cibuli, papriky), přidáme olivový olej, šťávu z limetky, moučkový cukr, nadrobno nasekaný čerstvý koriandr a opepříme.