Nákyp z prosa a švestek

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 3 ml
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Cukr vanilka 20 g
Hřebíček 1 špetka
Mandle plátky 70 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 1.5 dl
Proso loupané - jáhly 200 g
Skořice mletá 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 1 špetka
Švestky 800 g
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Probrané proso opláchneme horkou vodou. Necháme okapat a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme špetkou solí, přilijeme citronovou šťávu a kůru a povaříme 10-15 minut. Přidáme mléko, smetanu a na mírném ohni povaříme ještě 15-20 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
  2. Do vhodné nádoby vložíme žloutky, přisypeme vanilkový a pískový cukr, skořici, hřebíček a utřeme do pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh, zlehka smícháme se žloutkovou hmotou a vychladlým prosem.
  3. Pečicí formu dobře vymažeme máslem, rozložíme do ní připravenou hmotu. Na povrch naskládáme vypeckované a rozpůlené švestky a posypeme mandlovými lupínky.
  4. Vložíme do nahřáté trouby a při 200stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme ve formě mírně vychladnout. Krájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé talíře.