Nákyp z prosa a švestek
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
3 ml |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
20 g |
Hřebíček |
1 špetka |
Mandle plátky |
70 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Proso loupané - jáhly |
200 g |
Skořice mletá |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
1 špetka |
Švestky |
800 g |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Probrané proso opláchneme horkou vodou. Necháme okapat a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme špetkou solí, přilijeme citronovou šťávu a kůru a povaříme 10-15 minut. Přidáme mléko, smetanu a na mírném ohni povaříme ještě 15-20 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
- Do vhodné nádoby vložíme žloutky, přisypeme vanilkový a pískový cukr, skořici, hřebíček a utřeme do pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh, zlehka smícháme se žloutkovou hmotou a vychladlým prosem.
- Pečicí formu dobře vymažeme máslem, rozložíme do ní připravenou hmotu. Na povrch naskládáme vypeckované a rozpůlené švestky a posypeme mandlovými lupínky.
- Vložíme do nahřáté trouby a při 200stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme ve formě mírně vychladnout. Krájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé talíře.