Květákový dort s brokolicí
Ingredience
Brokolice |
250 g |
Květák |
300 g |
Voda pitná |
1 l |
Kypřicí prášek do pečiva |
20 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Strouhanka |
6 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do misky vsypeme mouku, kypřicí prášek, rozklepneme vejce, vlijeme přepuštěné máslo a smetanu. Ze všech surovin vypracujeme křehké těsto, které dáme do lednice na 60 minut.
- Následovně těstem vyložíme dortovou formu. V pánvičce rozpustíme zbylé máslo, přisypeme strouhanku, sůl, pepř, muškátový oříšek a osmahneme. Potom strouhankou posypeme těsto ve formě.
- Brokolici spolu s květákem po důkladném opláchnutí pod tekoucí vodou vložíme do síta. Spaříme vroucí vodou a necháme namočené 3 minuty. Květák a brokolici ochladíme studenou vodou, rozdělíme na jednotlivé růžičky, které střídavě poklademe na těsto.
- V misce důkladně smícháme vejce, moukou, mlékem a smetanu. Ochutíme solí, pepřem a přelijeme květák s brokolici.
- Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200stupňové teplotě 30-35 minut. Hotový nákyp necháme vychladnout. Nakrájíme na porce, pokládáme je na jednotlivé talíře.