Květákový dort s brokolicí

Ingredience


Brokolice 250 g
Květák 300 g
Voda pitná 1 l
Kypřicí prášek do pečiva 20 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Smetana 33% (šlehačka) 4 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 40 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Strouhanka 6 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Mléko polotučné 1 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky vsypeme mouku, kypřicí prášek, rozklepneme vejce, vlijeme přepuštěné máslo a smetanu. Ze všech surovin vypracujeme křehké těsto, které dáme do lednice na 60 minut.
  2. Následovně těstem vyložíme dortovou formu. V pánvičce rozpustíme zbylé máslo, přisypeme strouhanku, sůl, pepř, muškátový oříšek a osmahneme. Potom strouhankou posypeme těsto ve formě.
  3. Brokolici spolu s květákem po důkladném opláchnutí pod tekoucí vodou vložíme do síta. Spaříme vroucí vodou a necháme namočené 3 minuty. Květák a brokolici ochladíme studenou vodou, rozdělíme na jednotlivé růžičky, které střídavě poklademe na těsto.
  4. V misce důkladně smícháme vejce, moukou, mlékem a smetanu. Ochutíme solí, pepřem a přelijeme květák s brokolici.
  5. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200stupňové teplotě 30-35 minut. Hotový nákyp necháme vychladnout. Nakrájíme na porce, pokládáme je na jednotlivé talíře.