Polenta na grilu pro alergiky na laktózu, vejce, lepek a ořechy
Ingredience
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Polenta |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
400 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do kastrolu vlijeme 400 ml vody a 2 lžíce oleje a posolíme. Přivedeme k varu.
- Do vařící směsi vody a oleje přidáváme polentu a stále mícháme. Ztlumíme teplotu a necháme probublávat, stále mícháme. 15 minut vaříme, než polenta zhoustne. Zasypeme strouhaným parmezánem a mícháme, dokud se vše nespojí. Osolíme a opepříme. Odstavíme z plotny.
- Polentu navrstvíme na pekáč a rovnoměrně rozvrstvíme do koláče vysokého 2 centimetry. Necháme vychladnout a vložíme do ledničky, kde ji můžeme ponechat i jeden den.
- Než polentu budeme grilovat, pokrájíme ji na široké nudličky nebo kostky. Lehce ji potřeme olivovým olejem a pak z obou stran ogrilujeme. Podáváme jako přílohu k masu.