Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na ořechy

Ingredience


Máslo čerstvé 140 g
Mouka pšeničná hladká T 650 650 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 3 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Hrách zelený sušený 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 50 g
Šalvěj čerstvá 25 g
Smetana 16% (pochoutková) 360 ml
Sůl 2 špetka
Šunka dušená 50 g
Sýr Čedar 115 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870]:
  2. V misce si smícháme mouku (asi 5 g mouky si schováme na pomoučnění válu) se solí. Postupně přidáváme máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
  3. Smícháme vidličkou se studenou vodou, aby vzniklo nelepivé těsto, které dohněteme rukama.
  4. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a postupně dopracováváme, dokud není zcela bez bublinek a prasklinek. Zabalíme těsto do fólie a vložíme na 30 minut do chladničky.
  5. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Základní těsto vyjmeme z chladničky. Na pomoučněném vále z něj vyválíme placku o délce a šířce jednoho plechu. Plát položíme na pečicí papír a propícháme vidličkou. Položíme na něj plát pečicího papíru a zatížíme sušeným hrachem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak odstraníme vrchní pečicí papír a pečeme dalších 5 minut dozlatova. Vytáhneme plech z trouby a teplotu v troubě snížíme na 190 °C.
  6. Oloupeme cibuli a nasekáme na kostičky. Do pánve vlijeme olej a rozpálíme ho. Přihodíme cibuli a necháme, dokud nezesklovatí. Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a smažíme ještě asi 2 minuty. Pak vyndáme osmaženou cibuli se šunkou z pánve.
  7. V misce si rozklepneme vejce, přilijeme k němu smetanu a rozšleháme. Sýr čedar nastrouháme a polovinu jeho množství přidáme k rozšlehané směsi vajec se smetanou. Promícháme a přidáme ještě nadrobno nasekanou petrželku a šalvěj.
  8. Šunku s cibulí navrstvíme na upečené těsto na plechu. Zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a sýrem. Povrch posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýra. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 190 °C, dokud nezačne koláč zlátnout.