Šunkovo-cibulový koláč bezlepkový

Ingredience


Máslo čerstvé 140 g
Mouka bramborová 55 g
Mouka kukuřičná 85 g
Mouka rýžová 115 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Xantanová guma 1 kávová lžička
Cibule 2 ks
Hrách zelený sušený 500 g
Mouka bezlepková 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 50 g
Šalvěj čerstvá 25 g
Smetana 16% (pochoutková) 360 ml
Sůl 2 špetka
Šunka dušená 50 g
Sýr Čedar 115 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Základní těsto pro alergiky na lepek a ořechy [55877]:
  2. V misce smícháme všechny tři druhy mouky (trochu rýžové mouky si dáme stranou na pomoučení válu), přidáme xanthanovou gumu a sůl. Promícháme. Přidáváme prsty máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
  3. Rozšleháme v misce vejce s dvěma lžícemi vody. Uděláme uprostřed těsta důlek a vlijeme do něj tři čtvrtiny rozšlehaného vejce. Pomocí vidličky ingredience spojíme.
  4. Na vál poprášený rýžovou moukou přeneseme těsto a dohněteme ho rukama. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.
  5. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Základní těsto vyjmeme z chladničky. Na vále pomoučeném bezlepkovou moukou z něj vyválíme placku o délce a šířce jednoho plechu. Plát položíme na pečicí papír a propícháme vidličkou. Položíme na něj plát pečicího papíru a zatížíme sušeným hrachem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak odstraníme vrchní pečicí papír a pečeme dalších 5 minut dozlatova. Vytáhneme plech z trouby a teplotu v troubě snížíme na 190 °C.
  6. Oloupeme cibuli a nasekáme na kostičky. Do pánve vlijeme olej a rozpálíme ho. Přihodíme cibuli a necháme, dokud nezesklovatí. Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a smažíme ještě asi 2 minuty. Pak vyndáme osmaženou cibuli se šunkou z pánve.
  7. V misce si rozklepneme vejce, přilijeme k němu smetanu a rozšleháme. Sýr čedar nastrouháme a polovinu jeho množství přidáme k rozšlehané směsi vajec se smetanou. Promícháme a přidáme ještě sůl, pepř, nadrobno nasekanou petrželku a šalvěj.
  8. Šunku s cibulí navrstvíme na upečené těsto na plechu. Zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a sýrem. Povrch posypeme solí, pepřem a druhou polovinou nastrouhaného sýra. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 190 °C, dokud nezačne koláč zlátnout.