Gratinovaná zelenina s vepřovými plátky
Ingredience
Brambory |
500 g |
Česnek |
2 stroužek |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mrkev kořen |
250 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Vepřová kýta |
400 g |
Voda pitná |
1 dl |
Žampiony čerstvé |
300 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
20 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky, které po obou stranách opečeme v pánvi na rozehřátém másle. Potom podlijeme vodou, přiklopíme poklici a povaříme 10 minut. Vybereme z vody, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
- Oloupané brambory spolu s omytou a očištěnou mrkví nakrájíme na tenké plátky. Důkladně očištěné, opláchnuté žampióny nakrájíme na širší pásky.
- Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, přidáme sůl, pepř. Vše dobře promícháme, vmícháme půlku jemně nastrouhaného sýra a promícháme.
- Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno jako šindele naskládáme brambory, na ně plátky masa a potom mrkev. Nakonec žampiony. Vše zalijeme vaječnou směsí a ihned vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme při 200 °C pod alobalem 30 minut. Potom posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželovou natí. Opět zabalíme do alobalu a vrátíme zpátky na 30 minut do trouby dopéct.
- Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.