Gratinovaná zelenina s vepřovými plátky

Ingredience


Brambory 500 g
Česnek 2 stroužek
Máslo čerstvé 50 g
Mrkev kořen 250 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 2 špetka
Vepřová kýta 400 g
Voda pitná 1 dl
Žampiony čerstvé 300 g
Máslo čerstvé 20 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 20 g
Smetana 33% (šlehačka) 300 g
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky, které po obou stranách opečeme v pánvi na rozehřátém másle. Potom podlijeme vodou, přiklopíme poklici a povaříme 10 minut. Vybereme z vody, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
  2. Oloupané brambory spolu s omytou a očištěnou mrkví nakrájíme na tenké plátky. Důkladně očištěné, opláchnuté žampióny nakrájíme na širší pásky.
  3. Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, přidáme sůl, pepř. Vše dobře promícháme, vmícháme půlku jemně nastrouhaného sýra a promícháme.
  4. Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno jako šindele naskládáme brambory, na ně plátky masa a potom mrkev. Nakonec žampiony. Vše zalijeme vaječnou směsí a ihned vložíme do předehřáté trouby.
  5. Pečeme při 200 °C pod alobalem 30 minut. Potom posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželovou natí. Opět zabalíme do alobalu a vrátíme zpátky na 30 minut do trouby dopéct.
  6. Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.