Svařené víno červené

Ingredience


Badyán 1 ks
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citrony 4 plátek
Cukr krupice 5 polévková lžíce
Hřebíček 1 kávová lžička
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Voda pitná 2 dl
Víno červené 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cukr vsypeme do kastrůlku, anebo na pánvičku. Pokropíme vodou, promícháme a zprudka zahříváme. Dále už nemícháme, necháme volně, aby karamel získal světle hnědou barvu, a stáhneme ze sporáku. Opatrně a z dostatečné vzdálenosti zalijeme horkou vodou, stále mícháme, až se všechen karamel rozpustí.
  2. Do rozpuštěného karamelu dáme jemně nastrouhanou citrónovou kůru, skořici a hřebíček. Nakonec vložíme hvězdičku badyánu a vše povaříme na mírném ohni 5—7 minut.
  3. V jiném hrnci zahřejeme víno, když už bude vonět a začne bublat, přilijeme přes cedník karamelovou hmotu a stáhneme ze sporáku.
  4. Svařené víno rozdělíme do jednotlivých hrníčků. Každý ozdobíme tenkým plátkem citrónu a servírujeme.